Batu Sempadan Mukim Kuala Kurau Dengan Bagan Serai Ditemui Semula Selepas 70 Tahun

  Related

  Benarkah Jasad J.W.W. Birch Sudah Dipindahkan Dari Jiratnya Di Pasir Salak?

  Benarkah dakwaan tentang jasad Birch sudah dibawa keluar dan hanya tinggal pakaian beliau sahaja di sana dan ada juga dakwaan tentang pihak Inggeris membawa helikopter bagi tujuan memindahkan jasad Birch itu.

  Gunung Matsurat, Gunung Warisan Kinta

  Mengikut cerita tetua, pada zaman dahulu Gunung Matsurat adalah merupakan 'istana purba' yang didiami oleh Raja dan Permaisurinya. Hendak dijadikan cerita, mereka mengadakan majlis keraian di dalam 'istana purba' ini, maka bergegak gempitala suasananya. Secara tiba-tiba Sang Kelembai telah datang dan dipercayai terganggu dek suasana yang hingar-bingar di dalam 'istana purba' ini, menyebabkannya telah menyumpah segala yang berada di dalam gunung ini menjadi batu termasuk Raja dan Permaisurinya.

  Gunung Cheroh, Gunung Sejarah Kinta

  Ketika dalam pelayaran, mereka mengalami sesuatu yang aneh apabila melalui kawasan pergunungan batu kapur di Gunung Cheroh, hendak dijadikan cerita kapal yang dinaiki mereka tidak dapat meneruskan pelayaran apabila sampai di kaki Gunung Cheroh kerana laluan yang sempit dan tidak dalam.

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh terletak di dalam Mukim Ulu Kinta, Daerah Kinta, Perak.

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang Pertama

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang pertama dalam sistem penggiliran jawatan Panglima Kinta SABD.

  Share

  Semua orang tahu, fungsi batu sempadan yang diletakkan di bahagian hujung kawasan sesebuah kawasan adalah untuk menandakan bahawa itulah penghujung satu kawasan yang berada di bawah jajahannya.

  Hal menandakan kawasan dengan batu sempadan telah dilakukan sejak beratus-ratus tahun dahulu lagi dan masih dilakukan sehingga ke hari ini walaupun kita sudah beralih ke zaman yang moden.

  Pada 70 tahun yang lalu sebelum negara kita menyambut kemerdekaan lagi, itulah kali terakhir batu sempadan di antara dua mukim iaitu mukim Kuala Kurau dengan mukim Bagan Serai dilihat.

  Hal tersebut mungkin kerana batu penanda tersebut telah hilang dilanda bah besar yang melanda negeri Perak dan negara kita pada satu ketika dahulu sebelum kemerdekaan.

  Batu penanda tersebut ditemui semula pada tahun 2015 oleh penduduk Kampung Parit Sungai Dungun ketika mereka sedang bergotong-royong membersihkan kawasan kuarters rumah Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Kerian yang akan dijadikan dewan.

  Batu penanda untuk pemisah sempadan itu mempunyai panjang sekitar 1.4 meter dan berat melebihi 1 tan. Menurut Ketua Kampung Parit Sungai Dungun yang bernama Azhar Yaacob, batu pemisah sempadan ini ditemui berhampiran dengan kawasan parit utama Kampung Parit Sungai Dungun sewaktu kerja-kerja pembersihan kuarters JPS yang dijalankan dengan menggunakan jengkaut.

  Penemuan batu pemisah sempadan antara dua mukim (Mukim Kuala Kurau dan Mukim Bagan Serai) ini adalah satu sejarah yang tidak dapat dinafikan lagi. Hal ini adalah kerana Kampung Parit Sungai Dungun memang diketahui sebagai kampung persempadanan antara dua mukim seperti yang dinyatakan.

  Kisahnya sebelum batu pemisah sempadan antara dua mukim ini ditemui semula, pihak kerajaan bersama-sama dengan penduduk Kampung Parit Sungai Dungun terpaksa menjadikan parit utama di Kampung Parit Sungai Dungun sebagai asas penanda persempadanan diantara dua mukim iaitu Mukim Kuala Kurau dan Mukim Bagan Serai. Hal ini adalah kerana, itulah satu-satunya cara untuk menyelesaikan sebarang masalah yang boleh melibatkan hal-hal tanah penduduk.

  Kebaikan batu sempadan ini ditemui adalah dapat mengenal pasti kedudukan sebenar sempadan dengan lebih tepat. Ia juga berpotensi untuk dijadikan sebagai salah satu mercu tanda baru untuk Kampung Parit Sungai Dungun kerana uniknya, hampir mustahil untuk menemui batu penanda sempadan yang masih wujud terutama di daerah Kerian.

  하늘
  하늘
  꿈을 꾸고 믿을 수 있다면 이룰 수도 있다. 세상에서 보고싶은 변화가 있다면 당신 스스로 그 변화가 되어라. 성공에 대한 의지를 품는 것은 무엇보다 중요하다.