Peristiwa Gali Semula Kubur Disangka Tertanam Hidup-Hidup Di Bota

  Related

  Benarkah Jasad J.W.W. Birch Sudah Dipindahkan Dari Jiratnya Di Pasir Salak?

  Benarkah dakwaan tentang jasad Birch sudah dibawa keluar dan hanya tinggal pakaian beliau sahaja di sana dan ada juga dakwaan tentang pihak Inggeris membawa helikopter bagi tujuan memindahkan jasad Birch itu.

  Gunung Matsurat, Gunung Warisan Kinta

  Mengikut cerita tetua, pada zaman dahulu Gunung Matsurat adalah merupakan 'istana purba' yang didiami oleh Raja dan Permaisurinya. Hendak dijadikan cerita, mereka mengadakan majlis keraian di dalam 'istana purba' ini, maka bergegak gempitala suasananya. Secara tiba-tiba Sang Kelembai telah datang dan dipercayai terganggu dek suasana yang hingar-bingar di dalam 'istana purba' ini, menyebabkannya telah menyumpah segala yang berada di dalam gunung ini menjadi batu termasuk Raja dan Permaisurinya.

  Gunung Cheroh, Gunung Sejarah Kinta

  Ketika dalam pelayaran, mereka mengalami sesuatu yang aneh apabila melalui kawasan pergunungan batu kapur di Gunung Cheroh, hendak dijadikan cerita kapal yang dinaiki mereka tidak dapat meneruskan pelayaran apabila sampai di kaki Gunung Cheroh kerana laluan yang sempit dan tidak dalam.

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh terletak di dalam Mukim Ulu Kinta, Daerah Kinta, Perak.

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang Pertama

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang pertama dalam sistem penggiliran jawatan Panglima Kinta SABD.

  Share

  Banyak perkara dan peristiwa pelik yang berlaku pada zaman dahulu di sekitar negeri Perak. Walaupun ia tiada nilai sejarah, namun kisah penceritaan sebegini wajar diperturunkan untuk mengenang kisah-kisah lalu agar generasi baru tahu apa yang berlaku di negeri Perak pada satu ketika dahulu.

  Kisah yang diceritakan ini adalah kisah benar yang berlaku di Bota, Perak di penghujung tahun 1970. Ianya berkenaan dengan prasangka penduduk setempat selepas mengebumikan jenazah yang dikatakan ditanam hidup-hidup selepas berlaku perkara-perkara yang pelik.

  Allahyarham Mohd Zain Bin Kulup Besar adalah nama individu yang dikatakan masih hidup semasa dikebumikan selepas disangka meninggal dunia. Kubur arwah pernah digali semula oleh penduduk kampung untuk melihat sendiri apa yang telah berlaku.

  Menurut adik kepada arwah yang bernama Encik Ramli, kubur abangnya itu digali semula selepas 23 hari dikebumikan. Keadaan jenazah nampak masih elok walaupun sudah lebih 3 minggu dikebumikan dan jika dilihat dengan keadaan jenazah, ia seakan-akan baru dikebumikan selama dua hari.

  Allahyarham Mohd Zain Bin Kulup Besar meninggal dunia kerana pengsan selepas pulang dari menonton television di pekan Bota Kanan. Lantas, jenazahnya dikebumikan oleh penduduk kampung. Namun apa yang berlaku selepas jenazah dikebumikan amat mengejutkan.

  Gempar seluruh pekan Bota apabila ada dakwaan yang menyatakan bahawa seolah-olah ada bunyi ketukan dari dalam kubur Allahyarham Mohd Zain Bin Kulup Besar dengan kuat dan tanpa henti. Inilah peristiwa pelik yang hangat diperkatakan di seluruh Bota pada waktu itu.

  Peristiwa Gali Semula Kubur Disangka Tertanam Hidup-Hidup Di Bota

  Tidak cukup dengan itu, adik arwah iaitu Encik Ramli turut memberitahu bahawa ada bermimpi tentang abangnya yang masih hidup di dalam kubur dan diarahkan untuk menggali semula kubur tersebut untuk keluarkan abangnya itu.

  Sewaktu bertemu dengan abangnya di dalam mimpi, abangnya berkata bahawa beliau sebenarnya tidak mati dan meminta adiknya itu untuk membawa makanan kerana beliau terlalu lapar di dalam kubur yang sempit dan gelap gelita.

  Peristiwa Gali Semula Kubur Disangka Tertanam Hidup-Hidup Di Bota

  Encik Ramli beranggapan bahawa mimpi itu hanyalah mainan tidur namun apa yang mengejutkan adalah bukan beliau sahaja yang dapat mimpi tersebut. Boleh dikatakan jiran-jiran mereka pun menerima mimpi yang hampir sama dengan Encik Ramli.

  Oleh yang demikian, dengan rasa tidak puas hati mereka beramai-ramai ke balai polis Bota Kanan untuk memberi maklum dan memohon kebenaran untuk menggali semula kubur Allahyarham Mohd Zain Bin Kulup Besar selepas 23 hari dikebumikan.

  Peristiwa Gali Semula Kubur Disangka Tertanam Hidup-Hidup Di Bota

  Akhirnya Encik Ramli bersama-sama dengan penduduk kampung pergi ke kubur Allahyarham Mohd Zain Bin Kulup Besar untuk teruskan operasi menggali semula kubur tersebut. Mereka mula menggali pada jam 8 malam selepas dapat kebenaran daripada balai polis Bota Kanan.

  Selepas menggali, keadaan mayat Allahyarham Mohd Zain Bin Kulup Besar nampak seakan-akan masih baru dan langsung tidak ada bau busuk dari liang kubur. Selepas diteliti keadaan abangnya itu sememangnya sudah meninggal dunia, mereka pun mengambus kembali kubur tersebut dan tiada lagi bunyi ketukan yang kedengaran selepas itu.

  Sumber : Berita Harian 17 Disember 1970

  Freddie Aziz Jasbindar
  Freddie Aziz Jasbindar
  Pengasas orangperak.com dan pencinta sejarah tempatan negeri Perak.