32.9 C
Ipoh
Saturday, 13 July 2024

Kisah Disebalik Insiden Al-Ma’unah Di Sauk

- Advertisement - Advertisement
- Advertisement - Advertisement

Mungkin ramai diantara kita terutama yang tinggal dikawasan Gerik masih ingat akan kekecohan yang berlaku akibat cubaan kumpulan bersenjata untuk menumbangkan kerajaan dipertengahan tahun 2000.

Cubaan tersebut dilakukan oleh kumpulan Al-Maunah dibawah pimpinan Mohamed Amin yang menjadikan kawasan bukit di Sauk sebagai markas operasi mereka. Dalam artikel kali ini orangperak.com akan menceritakan secara terperinci apa yang berlaku pada masa tersebut untuk pengetahuan anda semua.

Kumpulan Persaudaraan Al-Ma’unah ialah sebuah organisasi pengganas militan Malaysia yang terkenal dengan tindakan nekad mereka melakukan pencerobohan ke atas sebuah kem Rejimen Askar Wataniah pada subuh 2 Julai 2000 dan melarikan sejumlah besar senjata api daripada stor persenjataan.

Kumpulan tersebut kemudiannya mendirikan markas rahsianya di kawasan hutan berhampiran perkampungan di Sauk, negeri Perak dan kemudiannya telah dikepung oleh pasukan Angkatan Tentera Malaysia dan Polis Diraja Malaysia.

Kumpulan ini akhirnya berjaya ditumpaskan hasil serangan oleh pasukan elit komando Gerakkhas dari Tentera Darat dan pasukan elit komando VAT69 dari Polis Diraja Malaysia.

Nama sebenar kumpulan tersebut ialah Persaudaraan Ilmu Dalam Al-Ma’unah dan lebih dikenali dengan singkatan Al-Ma’unah. Kumpulan tersebut turut mempunyai laman web yang menerangkan bahawa Al-Ma’unah ialah sebuah pertubuhan yang mendalami ilmu persilatan yang menggunakan tenaga dalaman dan mempelajari ilmu perubatan tradisional Islam.

“Ma’unah” membawa maksud sesuatu yang amat luar biasa yang berlaku pada golongan orang Islam kebanyakan. Kumpulan ini mendakwa mempunyai keahlian seramai 1,000 orang ikhwan yang diseluruh dunia termasuk dari Malaysia, Brunei, Singapura, Mesir dan Arab Saudi.

Kumpulan pengganas yang berpusat di Gerik ini mempunyai ahli seramai 20 orang dan dipimpin Mohamed Amin bin Mohamed Razali. Kumpulan Al-Ma’unah ini mempunyai tujuan untuk menggulingkan kerajaan Malaysia.

Namun begitu tidak semua daripada ahli yang menyertai kumpulan tersebut mengetahui tujuan asal pemimpin mereka. Kumpulan ini termasuk seorang Mejar daripada Tentera Darat Malaysia yang sangat arif mengenai selok belok pergerakan keluar masuk dalam kem tentera serta dimana senjata api disimpan.

Kumpulan ini telah mempunyai perancangan yang sangat teliti untuk mencoroboh dan merampas senjata api milik angkatan tentera. Mereka memperolehi maklumat kelemahan sistem keselamatan kem tentera dan melindungi tiga unit kenderaan pacuan empat roda Pajero.

Kenderaan Pajero yang dikatakan sama digunakan oleh tentera diwarnakan dengan warna hijau dan menggunakan nombor pendaftaran palsu di sebuah garaj rumah di Kati, untuk digunakan khas sebagai kenderaan masuk kumpulan tersebut.

Kisah Disebalik Insiden Al-Ma’unah Di Sauk

Pada awal pagi 2 Julai 2000, suasana sunyi di Gerik akhirnya akan membawa kekecohan diseluruh Malaysia. 20 ahli kumpulan Al-Maunah menaiki tiga kenderaan Pajero dan bergerak ke Pos 2 Kem Kuala Rhui pada jam 2.50 pagi dan kemudian ke Kem Batalion 304 Rejimen Askar Wataniah pada jam 4.15 pagi.

Mereka berpakaian pegawai kanan tentera dan berlagak melakukan pemeriksaan mengejut ke atas Kem Batalion 304 Rejimen Askar Wataniah di Empangan Temenggor, Gerik, negeri Perak.

Mereka berkata kepada pegawai kem tersebut dengan alasan ingin mengadakan pemeriksaan mengejut, dengan memberitahu ingin membuat pemeriksaan kecemasan ke atas jumlah semua peluru yang disimpan di dalam kem tersebut.

Atas pelbagai tekanan yang diberi oleh Amin dan orang-orangnya dan diyakinkan oleh kehadiran tiga kenderaan Pajero yang menggunakan nombor pendaftaran tentera yang bermula dengan huruf ‘Z’, anggota tentera di dua kem tersebut berjaya diperdayakan dengan membawa mereka masuk ke dalam kem tetapi satu daripada pelbagai jenis senjata, peluru dan kelengkapan ketenteraan termasuk peralatan komunikasi dan lain-lain setelah membantu kumpulan itu membawa senjata-senjata itu ke dalam tiga unit kenderaan Pajero.

Mereka berjaya melarikan sejumlah besar senjata api dan imunisasi, iaitu 97 laras raifal M16, dua laras raifal Steyr AUG, empat senjata Mesingan Kegunaan Am (GPMG), enam laras mesingan ringan, lima pelancar bom tangan M203, 182 kelopak M16, lapan laras tambahan mesingan kegunaan am, tiga laras tambahan mesingan ringan, 26 bilah pisau benet, 9,095 butir peluru berkaliber 5.56mm dan 60 butir kartus peluru bom tangan berkaliber 40mm.

27 orang ahli tersebut kemudiannya menyembunyikan diri di dalam hutan Bukit Jenalik, Sauk, negeri Perak. Amin mengagih-agihkan semua senjata-senjata yang dilarikan tersebut kepada orang-orangnya untuk dilatih.

Bunyi tembakan yang jarang di dengar oleh penduduk kampung hasil daripada tembakan senjata api tersebut telah menarik perhatian polis. Kumpulan tersebut membuat persediaan untuk menjayakan rancangan mereka, termasuk mengumpul bekalan makanan dan membawanya ke dalam pengkalan mereka di Bukit Jenalik.

Bekalan makanan yang diperolehi itu hanya cukup untuk tiga bulan sahaja. Mereka juga turut memperolehi senjata lain seperti parang dan senjata senapang panah untuk menjayakan misi mereka.

Kisah Disebalik Insiden Al-Ma’unah Di Sauk

Sepasukan polis kemudiannya segera dikerahkan mengepung Bukit Jenalik untuk menyekat pergerakan mereka. Kemudian sejumlah anggota pasukan keselamatan dihantar untuk menyusup masuk ke dalam perkhemahan Al-Ma’unah.

Walau bagaimanapun, dua anggota polis iaitu Sarjan Mohd Shah bin Ahmad dan Koperal Detektif Sanghadevan, serta penduduk kampung Jaafar bin Puteh dan seorang anggota komando Grup Gerak Khas ATM, Truper Matthews anak Medan, telah dijadikan tebusan oleh Al-Ma’unah.

Dalam radio komunikasi yang digunakan oleh kumpulan itu, mereka memaklumkan bahawa mereka akan menyerang Kuala Lumpur sekiranya tuntutan ke atas Perdana Menteri Malaysia diketika itu, Dato’ Seri (sekarang Tun) Dr Mahathir Mohamad untuk meletakkan jawatan dalam masa 24 jam tidak dipenuhi. Jaafar pula ditangkap ketika beliau sedang meneliti dusun duriannya.

Sarjan Mohd Shah bin Ahmad menceritakan semasa percubaan selama lebih 4 hari, anggota pasukan keselamatan tersebut telah diseksa dan dianiaya. Mereka dipaksa menggali parit di kawasan Bukit Jenalik untuk dijadikan sebagai kubu pertahanan sekiranya pangkalan mereka diserang.

Pada sebelah malam, mereka telah diikat pada pohon durian. Pada masa itu, Mohd Shah dan Sanghadevan mengebumikan Truper Matthews di dalam salah satu parit kubu tersebut.

Truper Matthews ditangkap oleh Jemari bin Jusoh dan apabila Amin mengetahui identiti Truper Matthews, Amin menyeksa Matthews dengan menembak kakinya. Amin kemudiannya menyuruh Jemari menembak Truper Matthews.

Kisah Disebalik Insiden Al-Ma’unah Di Sauk

Pada pagi 5 Julai 2000, seorang anggota Al Ma’unah, Abu Bakar bin Ismail telah ditembak oleh pasukan keselamatan. Sebagai tindak balas, Amin dan rakan-rakannya bertindak membalas tembakan.

Semasa tembak-menembak tersebut, Sanghadevan telah ditembak mati. Mayat Sanghadevan kemudiannya dikebumikan bersebelahan Truper Matthews oleh Mohd Shah dan Jaafar.

Kumpulan Al-Ma’unah kemudiannya menyerah diri, dan pemimpin yang dikatakan orang yang mendalangi percubaan untuk “melancarkan pemberontakan menggulingkan Raja”.

Kerajaan Malaysia bertindak memerangi ahli kumpulan Al-Ma’unah selepas memberi peluang untuk kumpulan tersebut menyerah diri dan menghentikan sebarang percubaan untuk mendapatkan sokongan awam kepada ahli kumpulan Al-Ma’unah dan menyatupadukan mereka kembali kepada masyarakat.

Mohamed Amin kemudiannya menyerah diri. Sebelum itu, beliau yang bersenjatakan raifal M16/M203 telah menarik kolar pakaian Leftenan Jeneral Zaini Mohd Said, komander Tentera Darat Malaysia dan cuba untuk menembaknya dari jarak dekat.

Tetapi Leftenan Jeneral Zaini segera bertindak menepis laras senjata Amin dan telah tertembak salah seorang anggota militan. Leftenan Jeneral Zaini kemudiannya dianugerahkan pingat Seri Pahlawan Gagah Perkasa (S.P.) atas keberaniannya dan sumbangannya menamatkan keganasan tersebut tanpa mempedulikan nyawa beliau.

Kisah Disebalik Insiden Al-Ma’unah Di Sauk

Sebenarnya, dua jam sebelum insiden tersebut, ASP Abd Razak bin Mohd Yusoff terlebih dahulu bergerak ke markas tersebut bersama dengan 20 orang anggota pasukan elitnya 69 Komando PGK PDRM menaiki bukit ke arah di Kumpulan Al-Ma’unah berkhemah.

Setelah mendapat perlindungan yang sesuai untuk ahli kumpulannya, ASP Abdul Razak bergerak bersendirian menyelinap masuk ke kubu. Dengan sikap berani dan tawakkal, beliau menemui sendiri Ketua Kumpulan Al-Ma’unah iaitu Mohamed Amin.

Maka, berlakulah perbincangan dan perdebatan secara ‘ilmiah’ antara ASP Abdul Razak dan Amin yang mengambil masa selama 2 jam dan akhirnya, ketua kumpulan Al-Ma’unah tersebut bersetuju untuk menyerah diri.

Maka, setelah Amin setuju untuk menyerah diri barulah ASP Abdul Razak memanggil Pasukan Leftenan Jeneral Zaini untuk proses perletakkan senjata. Di atas keberanian dan kebijaksanaan berbincang ASP Abdul Razak, beliau telah dianugerahi pingat Seri Pahlawan Gagah Perkasa (S.P) atas jasanya.

Pada waktu tersebut, ASP Abdul Razak ialah pegawai yang mengetuai pasukan payung terjun polis anti-pengganas 69 Komando PGK Polis Diraja Malaysia.

Dianggarkan tiga orang telah terkorban sebelum kumpulan tersebut menyerah diri. Detektif Koperal R. Sanghadevan daripada Cawangan Khas PDRM dibunuh, sebahagiannya mendakwa beliau terbunuh semasa pengepungan oleh 59 anggota polis dan tentera.

Pengganas militan tersebut turut membunuh seorang anggota komando, Truper Mathew anak Medan daripada Grup Gerak Khas ATM, yang mana beliau ditembak mati oleh Jemari Jusoh. Kesemuanya diseksa sebelum dibunuh.

Orang ketiga yang terbunuh ialah seorang ahli kumpulan tersebut yang mana beliau ditembak mati apabila beliau enggan menyerah diri.

Kisah Disebalik Insiden Al-Ma’unah Di Sauk

Mohamed Amin turut menghantar rakannya untuk meletupkan kilang minuman keras Anchor dan Carlsberg di Petaling Jaya berhampiran Kuala Lumpur dan kuil Hindu di Batu Caves.

Serangan itu menyebabkan hanya kerosakan kecil sahaja. Ahli kumpulan tersebut, Shahidi dan Khairul Anuar, kemudiannya diarahkan untuk meletupkan kilang Carlsberg di pinggir kota Kuala Lumpur dengan senjata pelancar bom tangan yang dirampas daripada kem tentera.

Mohamed Amin dan ahli kumpulannya telah dibawa ke muka pengadilan dan didakwa atas tuduhan “melancarkan perang keatas Yang Dipertuan Agong”,dan beliau menjadi rakyat Malaysia pertama didakwa dan didapati bersalah atas tuduhan tersebut.

Mohamed Amin dan dua pengikut kanannya iaitu Zahit Muslim (bekas komando polis VAT-69) dan Jamaluddin Darus, telah dijatuhi hukuman gantung sampai mati. Manakala 16 pengikut yang lain dijatuhi hukuman penjara seumur hidup.

Kisah Disebalik Insiden Al-Ma’unah Di Sauk

Pada Jun 2003, Mahkamah Persekutuan menolak rayuan Mohamed Amin supaya hukuman dikurangkan kepada penjara seumur hidup dan meneruskan hukuman mati keatas beliau diatas kesalahan mengisytiharkan perang keatas Yang Dipertuan Agong.

Megat Mohamed Hanafi Ilias, Muhamad Nukhshah Bandi Che Mansor, Riduan Berahim, Azlan Abdul Ghani, Shahidi Ali dan Khairul Anuar Mohamed Ariffin, masing-masing dijatuhi hukuman 10 tahun penjara oleh Mahkamah Tinggi selepas didapati bersalah atas tuduhan khianat.

Mereka pada asalnya dituduh dengan tuduhan melancarkan perang keatas Yang Dipertuan Agong, yang mana tuduhan tersebut boleh dikenakan hukuman mati ataupun penjara seumur hidup.

Walaubagaimanapun rayuan mereka untuk dikurangkan tuduhan kepada membuat persiapan untuk menlancarkan perang keatas Yang Dipertuan Agong, yang mana merujuk kepada mengumpul anggota, senjata ataupun peluru dengan niat untuk melancarkan perang.

Kisah Disebalik Insiden Al-Ma’unah Di Sauk

15 pengikut Al-Mau’nah dibebaskan dari tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada 24 November 2003. Walaubagaimanapun pembebasan mereka tertakluk dengan syarat yang ketat termasuklah hanya dibenarkan berada didaerah tertentu sahaja, diwajibkan melapor diri ke balai polis setiap minggu dan dilarang keluar rumah dari pukul 9 malam sehingga 6 pagi keesokan harinya.

Mohamed Amin Mohamed Razali pemimpin kumpulan militan Al-Maunah digantung di Penjara Sungai Buloh pada pagi 4 Ogos 2006 manakala Zahit Muslim, Jamaluddin Darus dan Jemari Jusoh telah digantung seminggu lebih awal.

- Advertisement - Advertisement
Iskandar Zulqarnain
Iskandar Zulqarnain
Pengasas bersama orangperak.com dan Jejak Warisan Teluk Intan
Terkini
- Advertisement - Advertisement

Moh baca!

Related news
- Advertisement - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here