32 C
Ipoh
Sunday, 23 June 2024

Geluk, 16 Buyung Emas Dan Perak Dalam Kesultanan Perak

- Advertisement - Advertisement
- Advertisement - Advertisement

Alat-alat kebesaran negeri Perak Darul Ridzuan merupakan alat-alat yang paling unggul dan dihormati. Alat-alat ini juga digunakan di dalam majlis istiadat untuk pertabalan seseorang anak gahara apabila menjadi seorang sultan. Dalam satu istiadat atau upacara kebesaran di-Raja yang lain, hanya sebahagian sahaja daripada seluruh alat kebesaran diraja yang akan digunakan dan dipakai oleh Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan dan Duli Yang Maha Mulia Raja Permaisuri Perak.

Kali ini laman orangperak.com ingin menceritakan tentang salah satu alat kebesaran Negeri Perak Darul Ridzuan iaitu Geluk. Untuk makluman anda, geluk adalah buyung kecil yang diperbuat daripada perak dan emas. Terdapat sebanyak 16 biji buyung kesemuanya yang mana 8 daripadanya adalah buyung perak manakala baki sebanyak 8 buyung lagi adalah buyung emas. Jangan anda tidak tahu geluk ini punyai kegunaan dan peranannya yang tersendiri dalam kesultanan negeri Perak.

Buyung yang merupakan alat kebesaran negeri Perak Darul Ridzuan ini sebenarnya akan digunakan sewaktu dalam istiadat mengambil air bersiram tabal. Air bersiram untuk pertabalan akan diambil dengan buyung-buyung tersebut di 7 buah kuala anak Sungai Perak. Paluan nobat juga tidak dilupakan dengan mengiring perkakas-perkakas ini di sepanjang perarakan untuk ke lokasi mengambil air di sungai Perak dan pulang ke Istana.

Hari ini, perarakan dibuat dengan kenderaan moden seperti kereta. Perarakan berkereta akan memuatkan dengan Tok Setia Guna bersama-sama dengan nobat diraja. Tidak lupa juga turut bersama panglima besar serta panglima-panglima, Toh-Toh Seri Nara di-Raja, Yang Mulia Raja Chik Muda, Pawang di-Raja, Bentara-Bentara, 7 orang bomoh yang membawa perkakas istiadat bersama-sama dengan 16 orang jejawat yang lengkap berlembing.

Geluk, 16 Buyung Emas Dan Perak Dalam Kesultanan Perak

Kesemua geluk akan bibawa berarak ke 16 Geluk Mas Perak yang dihiasi dengan daun-daun nyiur muda berjari lipan. Turut dibawa bersama dalam perarakan adalah bekas perasap, bekas beras kunyit, bekas beras basah, bekas bertih, bekas tepung tawar, bekas air sintuk, bekas air limau, bekas air bunga panca bicara dan bekas kemenyan. Di tebing Sungai Perak, geluk akan dibawa naik ke atas bot.

Geluk, 16 Buyung Emas Dan Perak Dalam Kesultanan Perak

Untuk upacara ini panglima-panglima dan jejawat berlembing serta pasukan nobat diraja tidak lagi ikut bersama dengan rombongan dalam istiadat mengambil air bersiram tabal di tujuh kuala sungai Perak. Istiadat mengambil air bersiram tabal dimulakan di Kuala Sungai Kangsar oleh Yang Mulia Raja Chik Muda, Pawang diraja dan dibantu oleh Toh Seri Nara diraja serta bentara-bentara dengan mengusap kemenyan, menabur beras kunyit dan merenjis tepung tawar di Kuala Sungai, selepas itu barulah diambil air dan dimasukkan ke dalam sebuah Geluk.

Geluk, 16 Buyung Emas Dan Perak Dalam Kesultanan Perak

Setelah itu rombongan akan bergerak menuju ke lokasi kuala sungai Perak yang lain untuk mengambil air sungai Perak ke dalam geluk yang masih kosong. Berikut adalah senarai kawasan kuala sungai Perak yang akan diambil airnya untuk istiadat ini.

  1. Kuala Sungai Kangsar
  2. Kuala Sungai Chepias
  3. Kuala Sungai Sayong
  4. Kuala Sungai Hitam
  5. Kuala Sungai Chermin
  6. Kuala Sungai Buaya
  7. Kuala Sungai Menora

Geluk, 16 Buyung Emas Dan Perak Dalam Kesultanan Perak

Setelah selesai urusan dalam istiadat mengambil air bersiram tabal di kesemua kuala sungai Perak untuk 16 buyung emas dan perak, semua yang terlibat dalam rombongan akan kembal semula ke pengkalan di Padang Kanak-Kanak dan kemudian rombongan akan disambut dengan penuh istiadat.

Geluk, 16 Buyung Emas Dan Perak Dalam Kesultanan Perak

Akhirnya setelah sampai di Balai Panca Persada, semua jejawat berlembing akan berbaris. Yang Mulia Raja Chik Muda, Pawang diraja, Toh Seri Nara diraja, bentara-bentara dan bomoh-bomoh akan membawa semua geluk naik ke Balai Panca Persada dan ia akan disambut oleh Panglima Dalam dan Bentara-Bentara Perempuan untuk disimpan. Dengan itu, tamatlah istiadat mengambil air bersiram tabal untuk Sultan Perak.

- Advertisement - Advertisement
Freddie Aziz Jasbindar
Freddie Aziz Jasbindarhttps://fred.my
Pengasas orangperak.com dan Pencinta Sejarah Tempatan Negeri Perak.
Terkini
- Advertisement - Advertisement

Moh baca!

Related news
- Advertisement - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here