32.9 C
Ipoh
Saturday, 13 July 2024

Pelabuhan Di Kuala Sepetang Yang Hilang

- Advertisement - Advertisement
- Advertisement - Advertisement

Apa yang berlaku adalah kealphaan generasi dahulu dan sikap generasi kini yang tidak ambil berat. Kesannya jelas untuk generasi akan datang yang tidak akan kenal dengan asal usul dan sejarah. Mereka tidak akan kenal dan tidak akan faham tentang betapa pentingnya pemuliharaan sejarah dan warisan kerana generasi kini tidak menjalankan proses pemulihan dan menjaga sejarah dengan secara menyeluruh.

peta kuala sepetang

Arus kemodenan semakin hari semakin menelan dan megancam sejarah penting yang ada di Kuala Sepetang. Ianya dahulu adalah perkampungan nelayan yang banyak memainkan peranan dan tahukah anda bahawa disana ada pelabuhan Kuala Sepetang yang amat sibuk pada satu ketika dahulu. Khazanah ini tidak dapat lagi dilihat pada hari ini kerana ianya telah hilang dan tidak dikekalkan untuk tujuan lain.

Betapa ruginya kita tidak hargai nilai sejarah yang mempunyai daya tarikan pelancongan yang tinggi jika masih dikekalkan. Negara kita kehilangan dua permata penting di Kuala Sepetang kerana kurangnya kesedaran masyarakat terdahulu dalam pemuliharaan sejarah. Ianya adalah landasan kereta api Port Weld dan juga Pelabuhan Kuala Sepetang seperti mana yang dituliskan pada perenggan di atas tadi.

port weld

Mustahil untuk kita kembalikan khazanah ini semula. Apa yang berlaku harus dijadikan iktibar dan perbetulkan segala ruang yang ada kesilapan untuk tatapan generasi akan datang. Sekiranya kawasan di sekitar pelabuhan Kuala Sepetang itu diwartakan sebagai kawasan warisan sejarah, tanah di situ tidak mungkin bertukar menjadi milik persendirian seperti sekarang. Keadaan yang sama juga berlaku di tapak stesen dan landasan kereta api Port Weld yang sebahagiannya kini menjadi tempat pendaratan ikan oleh nelayan.

pelabuhan kuala sepetang

Ramai yang tidak tahu pelabuhan Kuala Sepetang telah wujud sejak zaman Ngah Ibrahim sebelum Inggeris menggunakannya sebagai pelabuhan untuk mengangkut bijih timah dari Perak ke Pulau Pinang. Sekiranya dipelihara dengan baik, kombinasi sebuah pelabuhan bersejarah dan stesen kereta api lama mampu menyamai pelabuhan bersejarah seperti di Fremantle, Australia.

Pada hari ini, tidak banyak kesan tinggalan landasan kereta api di Kuala Sepetang dan ada yang masih boleh dilihat di pekan Kuala Sepetang kecuali beberapa cerucuk besi yang pernah menjadi sebahagian daripada rel kereta api dan pelabuhan Kuala Sepetang telah tiada dan hilang ditelan arus zaman begitu sahaja.

Update : Lokasi Sebenar Pelabuhan Kuala Sepetang Yang Hilang Telah Ditemui

- Advertisement - Advertisement
Freddie Aziz Jasbindar
Freddie Aziz Jasbindarhttps://fred.my
Pengasas orangperak.com dan Pencinta Sejarah Tempatan Negeri Perak.
Terkini
- Advertisement - Advertisement

Moh baca!

Related news
- Advertisement - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here