Sejarah Mukim Lekir Di Sitiawan

  Related

  Benarkah Jasad J.W.W. Birch Sudah Dipindahkan Dari Jiratnya Di Pasir Salak?

  Benarkah dakwaan tentang jasad Birch sudah dibawa keluar dan hanya tinggal pakaian beliau sahaja di sana dan ada juga dakwaan tentang pihak Inggeris membawa helikopter bagi tujuan memindahkan jasad Birch itu.

  Gunung Matsurat, Gunung Warisan Kinta

  Mengikut cerita tetua, pada zaman dahulu Gunung Matsurat adalah merupakan 'istana purba' yang didiami oleh Raja dan Permaisurinya. Hendak dijadikan cerita, mereka mengadakan majlis keraian di dalam 'istana purba' ini, maka bergegak gempitala suasananya. Secara tiba-tiba Sang Kelembai telah datang dan dipercayai terganggu dek suasana yang hingar-bingar di dalam 'istana purba' ini, menyebabkannya telah menyumpah segala yang berada di dalam gunung ini menjadi batu termasuk Raja dan Permaisurinya.

  Gunung Cheroh, Gunung Sejarah Kinta

  Ketika dalam pelayaran, mereka mengalami sesuatu yang aneh apabila melalui kawasan pergunungan batu kapur di Gunung Cheroh, hendak dijadikan cerita kapal yang dinaiki mereka tidak dapat meneruskan pelayaran apabila sampai di kaki Gunung Cheroh kerana laluan yang sempit dan tidak dalam.

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh terletak di dalam Mukim Ulu Kinta, Daerah Kinta, Perak.

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang Pertama

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang pertama dalam sistem penggiliran jawatan Panglima Kinta SABD.

  Share

  Kawasan Mukim Lekir dipercayai telah wujud sejak ratusan tahun dahulu. Ia dipercayai sebagai antara perkampungan paling awal yang wujud di Negeri Perak. Menurut cerita orang tua-tua di sini, Mukim Lekir mula diterokai sejak pada tahun 1798 yang diketuai Haji Ahmad Haji Laji atau lebih dikenali dengan panggilan Tok Gandah di kalangan masyarakat setempat.

  Mengikut legenda, nama Lekir berasal dari sejenis pokok bunga yang suatu ketika dahulu tumbuh melata di kawasan kampung. Lekir juga suatu ketika dahulu amat terkenal dengan keagungannya sebagai sebuah pusat perdagangan dan pelabuhan di Dinding atau kini lebih dikenali dengan nama Manjung.

  Selepas Tanah Melayu mencapai kemerdekaan, sedikit demi sedikit kegiatan perdagangan dan pelabuhan berpindah ke kawasan Tanah Merah yang kini dikenali sebagai Lumut dan Simpang Empat, Sitiawan. Kemasyhuran pelabuhan daerah dinding beransur-ansur lenyap berikutan arus perubahan zaman.

  pokok bunga lekir

  Masjid Al-Rahmaniah, yang terletak di Batu 8 Lekir, Sitiawan adalah salah sebuah masjid dalam Daerah Manjung Mukim Lekir. Tinggalan sejarah yang masih terpahat di Lekir ini khususnya di kawasan perkarangan masjid masih ada Batu Asas Lekir. Ada juga catatan mengenangkan tarikh kemerdekaan Tanah Melayu dari tangan British 31 Ogos 1957.

  batu tanda Sejarah Mukim Lekir Di Sitiawan peta Mukim Lekir Di Sitiawan

  Bangunan asal masjid ini runtuh ketika banjir besar yang melanda Perak pada tahun 1926. Kemudian, masjid baru telah dibina dan sehingga ke hari ini, masjid ini berperanan besar dalam urusan dakwah sekitar Lekir yang dikenali sebagai masjid tertua di Mukim Lekir.

  Kuliah agama sentiasa memenuhi ruang pengajian pada setiap malam bagi memenuhi tanggungjawab agama dan syiar Islam agar tuntutan Syariat Allah dapat dipenuhi oleh seluruh penduduk Mukim Lekir.

  Freddie Aziz Jasbindar
  Freddie Aziz Jasbindar
  Pengasas orangperak.com dan pencinta sejarah tempatan negeri Perak.