Sejarah Dan Asal Usul Nama Bagan Serai

Sebuah bandar kecil yang bernama Bagan Serai adalah sebuah mukim yang wujud di dalam daerah Kerian di negeri Perak yang tercinta. Kedudukan dan lokasinya berhampiran dengan Gunung Semanggol, Alor Pongsu, Parit Buntar, Kuala Kurau dan Kuala Gula.

Maksud Bagan Serai

Pernahkah anda terfikir tentang sejarah dan bagaimana datangnya nama bandar ini? Menurut orang lama di Bagan Serai, perkataan “Bagan” adalah merujuk kepada tempat pendaratan dan perhentian yang lebih cenderung kepada aktiviti yang khusus di jeti.

Sejarah Dan Asal Usul Nama Bagan Serai
Pokok Serai

Perkataan “Serai” pula semua orang tahu. Ianya adalah sejenis tumbuhan herba yang menjadi ramuan utama di dalam masakan Melayu dan dikatakan banyak ditanam dikawasan persisiran sungai. Gabungan kedua-dua perkataan tersebut iaitu Bagan dan Serai telah mewujudkan namanya iaitu Bagan Serai.

Kisah Versi Lisan

Ada juga versi lisan lain yang menyatakan bahawa nama Bagan Serai didapati dari sekumpulan perantau yang berhijrah ke Tanah melayu. Ianya dikatakan wujud sebelum kedatangan penjajah Inggeris ke Tanah Melayu lagi. Sepertimana yang kita tahu, penghijrahan perantau-perantau ke Tanah Melayu kebanyakannya adalah dari Sumatera.

Sejarah Dan Asal Usul Nama Bagan Serai

Mereka yang merantau ini menyusuri jalan laut di persisiran pantai barat sehinggalah singgah di pantai di sebelah Kuala Kurau. Apabila mereka menyusuri Sungai Kurau, mereka pun mencari satu tempat persinggahan yang sesuai untuk berehat.

Maka, sampailah mereka ke satu kawasan yang penuh dengan pokok serai yang ditanam di pinggir sungai tersebut. Disitulah mereka berehat dan oleh kerana kawasan tersebut sesuai untuk dijadikan penempatan, maka perantau tersebut sebulat suara untuk membina penempatan mereka disana.

Sejarah Dan Asal Usul Nama Bagan Serai

Oleh itu, dari situlah timbul ilham untuk menamakan tempat tersebut sebagai Bagan Serai. Bandar ini amat terkenal sebagai penempatan suku Banjar yang terbesar di Malaysia sejak dari dahulu lagi dan menjadi salah satu lokasi kebanggaan buat rayat negeri Perak.

Leave a Comment