Sejarah Dan Asal Usul Nama Bagan Serai

  Related

  Benarkah Jasad J.W.W. Birch Sudah Dipindahkan Dari Jiratnya Di Pasir Salak?

  Benarkah dakwaan tentang jasad Birch sudah dibawa keluar dan hanya tinggal pakaian beliau sahaja di sana dan ada juga dakwaan tentang pihak Inggeris membawa helikopter bagi tujuan memindahkan jasad Birch itu.

  Gunung Matsurat, Gunung Warisan Kinta

  Mengikut cerita tetua, pada zaman dahulu Gunung Matsurat adalah merupakan 'istana purba' yang didiami oleh Raja dan Permaisurinya. Hendak dijadikan cerita, mereka mengadakan majlis keraian di dalam 'istana purba' ini, maka bergegak gempitala suasananya. Secara tiba-tiba Sang Kelembai telah datang dan dipercayai terganggu dek suasana yang hingar-bingar di dalam 'istana purba' ini, menyebabkannya telah menyumpah segala yang berada di dalam gunung ini menjadi batu termasuk Raja dan Permaisurinya.

  Gunung Cheroh, Gunung Sejarah Kinta

  Ketika dalam pelayaran, mereka mengalami sesuatu yang aneh apabila melalui kawasan pergunungan batu kapur di Gunung Cheroh, hendak dijadikan cerita kapal yang dinaiki mereka tidak dapat meneruskan pelayaran apabila sampai di kaki Gunung Cheroh kerana laluan yang sempit dan tidak dalam.

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh terletak di dalam Mukim Ulu Kinta, Daerah Kinta, Perak.

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang Pertama

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang pertama dalam sistem penggiliran jawatan Panglima Kinta SABD.

  Share

  Sebuah bandar kecil yang bernama Bagan Serai adalah sebuah mukim yang wujud di dalam daerah Kerian di negeri Perak yang tercinta. Kedudukan dan lokasinya berhampiran dengan Gunung Semanggol, Alor Pongsu, Parit Buntar, Kuala Kurau dan Kuala Gula.

  Pernahkah anda pembaca setia orangperak.com terfikir tentang sejarah dan bagaimana datangnya nama bandar Bagan Serai ini? Menurut orang lama di Bagan Serai, perkataan “Bagan” adalah merujuk kepada tempat pendaratan dan perhentian yang lebih cenderung kepada aktiviti yang khusus di jeti.

  Pokok Serai

  Pokok Serai

  Perkataan “Serai” pula semua orang tahu. Ianya adalah sejenis tumbuhan herba yang menjadi ramuan utama di dalam masakan Melayu dan dikatakan banyak ditanam dikawasan persisiran sungai. Gabungan kedua-dua perkataan tersebut iaitu Bagan dan Serai telah mewujudkan namanya iaitu Bagan Serai.

  Ada juga versi lisan lain yang menyatakan bahawa nama Bagan Serai didapati dari sekumpulan perantau yang berhijrah ke Tanah melayu. Ianya dikatakan wujud sebelum kedatangan penjajah Inggeris ke Tanah Melayu lagi. Sepertimana yang kita tahu, penghijrahan perantau-perantau ke Tanah Melayu kebanyakannya adalah dari Sumatera.

  Sejarah Dan Asal Usul Nama Bagan Serai

  Mereka yang merantau ini menyusuri jalan laut di persisiran pantai barat sehinggalah singgah di pantai di sebelah Kuala Kurau. Apabila mereka menyusuri Sungai Kurau, mereka pun mencari satu tempat persinggahan yang sesuai untuk berehat.

  Maka, sampailah mereka ke satu kawasan yang penuh dengan pokok serai yang ditanam di pinggir sungai tersebut. Disitulah mereka berehat dan oleh kerana kawasan tersebut sesuai untuk dijadikan penempatan, maka perantau tersebut sebulat suara untuk membina penempatan mereka disana.

  Sejarah Dan Asal Usul Nama Bagan Serai

  Oleh itu, dari situlah timbul ilham untuk menamakan tempat tersebut sebagai Bagan Serai. Bandar ini amat terkenal sebagai penempatan suku Banjar yang terbesar di Malaysia sejak dari dahulu lagi dan menjadi salah satu lokasi kebanggaan buat rayat negeri Perak.

  Freddie Aziz Jasbindar
  Freddie Aziz Jasbindar
  Pengasas orangperak.com dan pencinta sejarah tempatan negeri Perak.