25 C
Ipoh
Wednesday, 29 October 2025

Wan Masindra Juja Dinobat Tokoh Pendakwah Sempena Maulidur Rasul 2025

- Advertisement -
- Advertisement -

Yang Dipertua Persatuan Pendakwah Orang Asli Islam Malaysia, Wan Masindra Juja yang berusia 44 tahun, telah menerima pengiktirafan sebagai Tokoh Pendakwah melalui Anugerah Ibnu Abbas. Anugerah ini disampaikan dalam sambutan Maulidur Rasul 1447H bersamaan 2025M peringkat negeri Perak oleh Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

Sebelum ini, Wan Masindra pernah dinobatkan sebagai Tokoh Mualaf Kebangsaan pada tahun 2023, membuktikan komitmen dan pengaruh besar beliau dalam dakwah kepada komuniti asal.

Kini beliau memegang jawatan sebagai Penyelia Mubaligh Islam Negeri Perak dan terus aktif menyampaikan dakwah kepada masyarakat Orang Asli di seluruh negeri.

Detik Anugerah dan Penghargaan

Anugerah Ibnu Abbas yang diberikan turut disertai dengan ganjaran wang tunai sebanyak RM5000 dan plak penghargaan yang melambangkan pencapaian besar dalam bidang dakwah.

Penganugerahan ini disampaikan secara langsung oleh Sultan Nazrin dalam suasana penuh istiadat di Dewan Jubli Perak, Ipoh.

Pengiktirafan ini memberi semangat kepada pendakwah lain untuk terus berbakti, terutama dalam kelompok komuniti yang memerlukan bimbingan keagamaan.

Semangat Keagamaan dalam Kalangan Komuniti

Sambutan Maulidur Rasul merupakan antara acara penting dalam menyemarakkan nilai-nilai keislaman dalam masyarakat. Dengan pengiktirafan kepada tokoh seperti Wan Masindra, ia menjadi simbol kepada semangat dakwah yang terus berkembang.

Penganugerahan ini turut memberi inspirasi kepada pendakwah muda serta masyarakat umum untuk lebih peka terhadap peranan agama dalam membentuk sahsiah.

Majlis ini juga meraikan sumbangan daripada pelbagai pihak termasuk imam, bilal, siak, NGO dan keluarga mithali yang memainkan peranan penting dalam pembangunan komuniti.

Penerima Anugerah Lain yang Diraikan

Sultan Nazrin turut menyampaikan Anugerah Tokoh Imam kepada Rosli Mat yang merupakan Pengurus KPFMB Perak, manakala Tokoh Bilal diberikan kepada Sirat Abdullah dan Tokoh Siak kepada Mat Yusoff Suliman.

Anugerah kepada NGO turut diberikan kepada ABIM Cawangan Perak sebagai menghargai peranan mereka dalam aktiviti kemasyarakatan dan pembangunan rohani.

Dalam kategori keluarga mithali, Umi Kalsom Bahak yang merupakan ibu tunggal telah menerima Anugerah Keluarga Ammar Bin Yasir. Beliau turut menerima wang tunai RM10000, pakej umrah bernilai RM9000 dan sebuah plak.

Impak kepada Masyarakat dan Komuniti Orang Asli

Pengiktirafan kepada Wan Masindra Juja memberi kesan besar kepada masyarakat Orang Asli serta komuniti Islam seluruhnya. Ia menjadi bukti bahawa usaha dalam menyebarkan syiar Islam mendapat perhatian dan sokongan kerajaan negeri.

Selain itu, ia turut membina keyakinan kepada golongan mualaf dan pendakwah lain untuk terus menyumbang dalam menyemai nilai Islam dalam masyarakat pelbagai latar belakang.

Sokongan kepada dakwah Orang Asli adalah penting dalam memastikan pembangunan agama berlangsung seimbang dan inklusif.

Refleksi Keseluruhan Majlis

Majlis sambutan ini bukan sekadar meraikan keputeraan Rasulullah SAW, tetapi juga satu platform untuk menghargai sumbangan individu dan institusi dalam memperkukuh nilai agama dan sosial.

Penganugerahan yang melibatkan pelbagai peringkat masyarakat menunjukkan komitmen kerajaan negeri terhadap pembangunan sahsiah dan pendidikan spiritual.

Kehadiran tokoh-tokoh yang diraikan menjadi bukti bahawa perpaduan dan semangat gotong-royong masih kuat dalam masyarakat Malaysia.

📢
Jangan terlepas berita terkini kami! Sertai saluran rasmi WhatsApp Channel Orang Perak sekarang.
Klik & Sertai Sekarang
- Advertisement -
Freddie Aziz Jasbindar
Freddie Aziz Jasbindarhttps://fred.my
Pengasas orangperak.com dan Pencinta Sejarah Tempatan Negeri Perak.
Terkini
- Advertisement -

Moh baca!

Related news
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here