Pesawat Amerika Pernah Terhempas Di Beruas Pada 1945

  Related

  Benarkah Jasad J.W.W. Birch Sudah Dipindahkan Dari Jiratnya Di Pasir Salak?

  Benarkah dakwaan tentang jasad Birch sudah dibawa keluar dan hanya tinggal pakaian beliau sahaja di sana dan ada juga dakwaan tentang pihak Inggeris membawa helikopter bagi tujuan memindahkan jasad Birch itu.

  Gunung Matsurat, Gunung Warisan Kinta

  Mengikut cerita tetua, pada zaman dahulu Gunung Matsurat adalah merupakan 'istana purba' yang didiami oleh Raja dan Permaisurinya. Hendak dijadikan cerita, mereka mengadakan majlis keraian di dalam 'istana purba' ini, maka bergegak gempitala suasananya. Secara tiba-tiba Sang Kelembai telah datang dan dipercayai terganggu dek suasana yang hingar-bingar di dalam 'istana purba' ini, menyebabkannya telah menyumpah segala yang berada di dalam gunung ini menjadi batu termasuk Raja dan Permaisurinya.

  Gunung Cheroh, Gunung Sejarah Kinta

  Ketika dalam pelayaran, mereka mengalami sesuatu yang aneh apabila melalui kawasan pergunungan batu kapur di Gunung Cheroh, hendak dijadikan cerita kapal yang dinaiki mereka tidak dapat meneruskan pelayaran apabila sampai di kaki Gunung Cheroh kerana laluan yang sempit dan tidak dalam.

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh terletak di dalam Mukim Ulu Kinta, Daerah Kinta, Perak.

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang Pertama

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang pertama dalam sistem penggiliran jawatan Panglima Kinta SABD.

  Share

  Pesawat Dakota C-47B (43-16261) milik Amerika Syarikat telah terhempas di Gunung Bubu, Beruas semasa melakukan penerbangan dari Singapura menuju ke lapangan Terbang Butterworth pada 27 November 1945.

  Dikatakan pesawat tersebut gagal dikesan dan terputus hubungan ketika berada di ruang udara Melaka lagi. Seramai tiga orang telah terkorban dalam nahas itu dan dibiarkan di Gunung Bubu selama 70 tahun.

  op gangga

  Sebenarnya, sejak 1966 lagi rangka pesawat yang terhempas itu telah ditemui melalui udara dengan kelihatan nombor siri pada bahagian ekor pesawat yang jelas menunjukkan 316261 serta lambang emblem Air Transport Command. Pada tahun 1995, lokasi nahas sekali lagi ditemui oleh pencari rotan dan wakil rasmi Muzium negara serta Muzium angkatan tentera ada menyatakan untuk lakukan tinjauan namun masih belum ada sebarang tindakan yang sewajarnya.

  op gangga op gangga

  Kementerian Pertahanan Malaysia, Angkatan Tentera Malaysia, AS Defense POW/MIA Accounting Agency dan Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat telah bekerjasama dalam projek OP Gangga untuk mencari rangka pesawat tersebut serta mangsa nahas yang telah lama terbiar disana. Nama OP Gangga dipilih kerana kawasan Beruas terkenal dengan kewujudan kerajaan kuno pada kurun ke 2 yang bernama Gangga Negara.

  mangsa nahas op gangga

  Pada 2015, OP Gangga telah dijalankan dan berjaya menemui 3 rangka manusia yang dikenalpasti sebagai mangsa nahas terhempas tersebut. Tiga mangsa Pesawat Dakota C-47B iaitu, Juruterbang Judson B.Basket, penolong juruterbang William H.Myers dan juruaudio PFC Donald E.Jones. Rangka mangsa nahas ini dikatakan telah dibawa pulang oleh kerajaan Amerika Syarikat. Misi dan kerjasama ini tidak akan terhenti disini kerana masih ada lagi pesawat yang terhempas dan hilang di Malaysia dan Borneo yang masih belum dijumpai.

  Freddie Aziz Jasbindar
  Freddie Aziz Jasbindar
  Pengasas orangperak.com dan pencinta sejarah tempatan negeri Perak.