26.7 C
Ipoh
Saturday, 13 July 2024

Pesawat Amerika Pernah Terhempas Di Beruas Pada 1945

- Advertisement - Advertisement
- Advertisement - Advertisement

Pesawat Dakota C-47B (43-16261) milik Amerika Syarikat telah terhempas di Gunung Bubu, Beruas semasa melakukan penerbangan dari Singapura menuju ke lapangan Terbang Butterworth pada 27 November 1945.

Dikatakan pesawat tersebut gagal dikesan dan terputus hubungan ketika berada di ruang udara Melaka lagi. Seramai tiga orang telah terkorban dalam nahas itu dan dibiarkan di Gunung Bubu selama 70 tahun.

op gangga

Sebenarnya, sejak 1966 lagi rangka pesawat yang terhempas itu telah ditemui melalui udara dengan kelihatan nombor siri pada bahagian ekor pesawat yang jelas menunjukkan 316261 serta lambang emblem Air Transport Command. Pada tahun 1995, lokasi nahas sekali lagi ditemui oleh pencari rotan dan wakil rasmi Muzium negara serta Muzium angkatan tentera ada menyatakan untuk lakukan tinjauan namun masih belum ada sebarang tindakan yang sewajarnya.

op gangga op gangga

Kementerian Pertahanan Malaysia, Angkatan Tentera Malaysia, AS Defense POW/MIA Accounting Agency dan Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat telah bekerjasama dalam projek OP Gangga untuk mencari rangka pesawat tersebut serta mangsa nahas yang telah lama terbiar disana. Nama OP Gangga dipilih kerana kawasan Beruas terkenal dengan kewujudan kerajaan kuno pada kurun ke 2 yang bernama Gangga Negara.

mangsa nahas op gangga

Pada 2015, OP Gangga telah dijalankan dan berjaya menemui 3 rangka manusia yang dikenalpasti sebagai mangsa nahas terhempas tersebut. Tiga mangsa Pesawat Dakota C-47B iaitu, Juruterbang Judson B.Basket, penolong juruterbang William H.Myers dan juruaudio PFC Donald E.Jones. Rangka mangsa nahas ini dikatakan telah dibawa pulang oleh kerajaan Amerika Syarikat. Misi dan kerjasama ini tidak akan terhenti disini kerana masih ada lagi pesawat yang terhempas dan hilang di Malaysia dan Borneo yang masih belum dijumpai.

- Advertisement - Advertisement
Freddie Aziz Jasbindar
Freddie Aziz Jasbindarhttps://fred.my
Pengasas orangperak.com dan Pencinta Sejarah Tempatan Negeri Perak.
Terkini
- Advertisement - Advertisement

Moh baca!

Related news
- Advertisement - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here