Kisah Sebenar Disebalik Tutupnya RnR Tasik Raban, Lenggong

  Related

  Benarkah Jasad J.W.W. Birch Sudah Dipindahkan Dari Jiratnya Di Pasir Salak?

  Benarkah dakwaan tentang jasad Birch sudah dibawa keluar dan hanya tinggal pakaian beliau sahaja di sana dan ada juga dakwaan tentang pihak Inggeris membawa helikopter bagi tujuan memindahkan jasad Birch itu.

  Gunung Matsurat, Gunung Warisan Kinta

  Mengikut cerita tetua, pada zaman dahulu Gunung Matsurat adalah merupakan 'istana purba' yang didiami oleh Raja dan Permaisurinya. Hendak dijadikan cerita, mereka mengadakan majlis keraian di dalam 'istana purba' ini, maka bergegak gempitala suasananya. Secara tiba-tiba Sang Kelembai telah datang dan dipercayai terganggu dek suasana yang hingar-bingar di dalam 'istana purba' ini, menyebabkannya telah menyumpah segala yang berada di dalam gunung ini menjadi batu termasuk Raja dan Permaisurinya.

  Gunung Cheroh, Gunung Sejarah Kinta

  Ketika dalam pelayaran, mereka mengalami sesuatu yang aneh apabila melalui kawasan pergunungan batu kapur di Gunung Cheroh, hendak dijadikan cerita kapal yang dinaiki mereka tidak dapat meneruskan pelayaran apabila sampai di kaki Gunung Cheroh kerana laluan yang sempit dan tidak dalam.

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh terletak di dalam Mukim Ulu Kinta, Daerah Kinta, Perak.

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang Pertama

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang pertama dalam sistem penggiliran jawatan Panglima Kinta SABD.

  Share

  Tasik Raban adalah merupakan salah satu antara lokasi menarik untuk dilawati di Lenggong selain dari diiktiraf sebagai Tapak Warisan Dunia oleh Unesco sejak terbinanya jalan lebuhraya Kuala Kangsar – Gerik, kawasan lenggong terus menjadi tumpuan dan menjadi jalan utama untuk bergerak ke utara dan juga timur ke Kelantan.

  Mungkin ramai yang tidak perasan tentang wujudnya sebuah Hentian Rehat dan Rawat iaitu RnR betul-betul sebelum jambatan Raja Muda Nazrin dari Kuala Kangsar disebelah kanan yang dibuka sejak tahun 2004 lagi dan untuk makluman anda, RnR tersebut sudah lama ditutup sepenuhnya sejak 2010 lagi.

  Baru-baru ini, telah tular di laman media sosial facebook berkenaan dengan kejadian dan pengalaman misteri yang berlaku di hentian ini. Kisahnya berkenaan mereka singgah solat dan makan pada tahun 2013 sedangkan hentian Tasik Raban ini tutup sepenuhnya pada 2010.

  Mengikut cerita dan tanggapan penduduk setempat, Hentian Rehat dan Rawat Tasik Raban dibina di kawasan agak tinggi berhampiran Tasik Raban kerana pemaju mahu pengunjung menikmati keindahan Tasik Raban dari kawasan hentian tersebut. Semuanya berjalan lancar dan punyai ramai pengunjung pada awalnya, namun semakin lama semakin berkurangan.

  Kisah Sebenar Disebalik Tutupnya RnR Tasik Raban, Lenggong

  Oleh yang demikian, apabila pengunjung berkurangan maka perniaga pun mula perlahan-lahan angkat kaki berlalu pergi mencari rezeki di lokasi yang lain kerana kerap mengalami kerugian. Selepas beberapa kali cuba mempertahankan untuk terus membuka hentian itu, namun usaha tersebut gagal apabila ia terpaksa ditutup pada tahun 2010.

  Kisah Sebenar Disebalik Tutupnya RnR Tasik Raban, Lenggong

  Untuk makluman anda pembaca setia orangperak.com, Hentian Rehat dan Rawat (RnR) Tasik Raban bukanlah ditutup kerana hal-hal misteri seperti mana yang diwar-warkan di laman media sosial. Ianya adalah kerana faktor pengunjung yang semakin hari semakin berkurangan dan menyebabkan peniaga yang seringkali hadapi kerugian.

  Kisah Sebenar Disebalik Tutupnya RnR Tasik Raban, Lenggong

  Hal ini mungkin kerana lokasi jalan masuk hentian tersebut agak tersorok dan membuatkan pemandu terlepas pandang. Selepas penutupan Hentian Rehat dan Rawat (RnR) Tasik Raban pada tahun 2010, maka bermulalah episod cerita misteri yang semakin hari semakin menjadi-jadi oleh masyarakat kita.

  Kisah Sebenar Disebalik Tutupnya RnR Tasik Raban, Lenggong

  Menurut orang muda yang merupakan penduduk setempat yang ditanya secara rawak dikawasan tersebut oleh editor orangperak.com, sepanjang jalan dari Tasik Raban sehinggalah ke Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Lenggong dikatakan keras dan lebih baik cuba elak lalui kawasan tersebut seorang diri selepas 12 malam.

  Kisah Sebenar Disebalik Tutupnya RnR Tasik Raban, Lenggong

  Sejak ia dibuka pada tahun 2004, segala hal-hal penyeliaan dan penyelenggaraan harian kawasan berkenaan telah diserahkan kepada Majlis Daerah Lenggong (MDL). Apa yang wajar dipuji, pihak Majlis Daerah Lenggong (MDL) masih menghantar kakitangan untuk membersihkan kawasan itu walaupun ia ditutup kepada orang awam sejak 2010.

  Kisah Sebenar Disebalik Tutupnya RnR Tasik Raban, Lenggong

  Sebelum ditutup sepenuhnya pada tahun 2010, Majlis Daerah Lenggong (MDL) pernah membenarkan sebuah pusat pengajian untuk bertapak dan beroperasi di kawasan hentian tersebut namun malangnya mereka hanya beroperasi dan bertahan selama beberapa bulan sahaja dan kemudian telah tutup dan memberhentikan operasi mereka.

  Kisah Sebenar Disebalik Tutupnya RnR Tasik Raban, Lenggong

  Hari ini, dikatakan terdapat pihak yang mahu mengubah suai hentian tersebut untuk menjadi sebuah hotel sejajar dengan imej Lenggong sebagai lokasi pelancongan popular. Namun, projek tersebut masih lagi di dalam peringkat penelitian dan Ahli Parlimen Lenggong, Datuk Shamsul Anuar Nasarah berharap agar rancangan ini dapat diluluskan dan pembinaan hotel dapat direalisasikan dalam masa terdekat.

  Freddie Aziz Jasbindar
  Freddie Aziz Jasbindar
  Pengasas orangperak.com dan pencinta sejarah tempatan negeri Perak.