Kisah Sebenar Disebalik Tutupnya RnR Tasik Raban, Lenggong

Tasik Raban adalah merupakan salah satu antara lokasi menarik untuk dilawati di Lenggong selain dari diiktiraf sebagai Tapak Warisan Dunia oleh Unesco sejak terbinanya jalan lebuhraya Kuala Kangsar – Gerik, kawasan lenggong terus menjadi tumpuan dan menjadi jalan utama untuk bergerak ke utara dan juga timur ke Kelantan.

Mungkin ramai yang tidak perasan tentang wujudnya sebuah Hentian Rehat dan Rawat iaitu RnR betul-betul sebelum jambatan Raja Muda Nazrin dari Kuala Kangsar disebelah kanan yang dibuka sejak tahun 2004 lagi dan untuk makluman anda, RnR tersebut sudah lama ditutup sepenuhnya sejak 2010 lagi.

Baru-baru ini, telah tular di laman media sosial facebook berkenaan dengan kejadian dan pengalaman misteri yang berlaku di hentian ini. Kisahnya berkenaan mereka singgah solat dan makan pada tahun 2013 sedangkan hentian Tasik Raban ini tutup sepenuhnya pada 2010.

Mengikut cerita dan tanggapan penduduk setempat, Hentian Rehat dan Rawat Tasik Raban dibina di kawasan agak tinggi berhampiran Tasik Raban kerana pemaju mahu pengunjung menikmati keindahan Tasik Raban dari kawasan hentian tersebut. Semuanya berjalan lancar dan punyai ramai pengunjung pada awalnya, namun semakin lama semakin berkurangan.

Kisah Sebenar Disebalik Tutupnya RnR Tasik Raban, Lenggong

Oleh yang demikian, apabila pengunjung berkurangan maka perniaga pun mula perlahan-lahan angkat kaki berlalu pergi mencari rezeki di lokasi yang lain kerana kerap mengalami kerugian. Selepas beberapa kali cuba mempertahankan untuk terus membuka hentian itu, namun usaha tersebut gagal apabila ia terpaksa ditutup pada tahun 2010.

Kisah Sebenar Disebalik Tutupnya RnR Tasik Raban, Lenggong

Untuk makluman anda pembaca setia orangperak.com, Hentian Rehat dan Rawat (RnR) Tasik Raban bukanlah ditutup kerana hal-hal misteri seperti mana yang diwar-warkan di laman media sosial. Ianya adalah kerana faktor pengunjung yang semakin hari semakin berkurangan dan menyebabkan peniaga yang seringkali hadapi kerugian.

Kisah Sebenar Disebalik Tutupnya RnR Tasik Raban, Lenggong

Hal ini mungkin kerana lokasi jalan masuk hentian tersebut agak tersorok dan membuatkan pemandu terlepas pandang. Selepas penutupan Hentian Rehat dan Rawat (RnR) Tasik Raban pada tahun 2010, maka bermulalah episod cerita misteri yang semakin hari semakin menjadi-jadi oleh masyarakat kita.

Kisah Sebenar Disebalik Tutupnya RnR Tasik Raban, Lenggong

Menurut orang muda yang merupakan penduduk setempat yang ditanya secara rawak dikawasan tersebut oleh editor orangperak.com, sepanjang jalan dari Tasik Raban sehinggalah ke Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Lenggong dikatakan keras dan lebih baik cuba elak lalui kawasan tersebut seorang diri selepas 12 malam.

Kisah Sebenar Disebalik Tutupnya RnR Tasik Raban, Lenggong

Sejak ia dibuka pada tahun 2004, segala hal-hal penyeliaan dan penyelenggaraan harian kawasan berkenaan telah diserahkan kepada Majlis Daerah Lenggong (MDL). Apa yang wajar dipuji, pihak Majlis Daerah Lenggong (MDL) masih menghantar kakitangan untuk membersihkan kawasan itu walaupun ia ditutup kepada orang awam sejak 2010.

Kisah Sebenar Disebalik Tutupnya RnR Tasik Raban, Lenggong

Sebelum ditutup sepenuhnya pada tahun 2010, Majlis Daerah Lenggong (MDL) pernah membenarkan sebuah pusat pengajian untuk bertapak dan beroperasi di kawasan hentian tersebut namun malangnya mereka hanya beroperasi dan bertahan selama beberapa bulan sahaja dan kemudian telah tutup dan memberhentikan operasi mereka.

Kisah Sebenar Disebalik Tutupnya RnR Tasik Raban, Lenggong

Hari ini, dikatakan terdapat pihak yang mahu mengubah suai hentian tersebut untuk menjadi sebuah hotel sejajar dengan imej Lenggong sebagai lokasi pelancongan popular. Namun, projek tersebut masih lagi di dalam peringkat penelitian dan Ahli Parlimen Lenggong, Datuk Shamsul Anuar Nasarah berharap agar rancangan ini dapat diluluskan dan pembinaan hotel dapat direalisasikan dalam masa terdekat.

1 thought on “Kisah Sebenar Disebalik Tutupnya RnR Tasik Raban, Lenggong”

  1. Pernah terrrrsinggah kat R&R tu sebab my sis nak solat Subuh .. dari Gerik sampai la ke situ memang tak nampak masjid .. kat situ jer nampak cahaya terang .. so masuk la simpang R&R tu .. tetiba enjin kete terus senyap .. kawasan yang nampak terang awalnya dah jadi gelap gelita .. tak tunggu lama .. try tekan minyak n kete bergerak walau enjin tak berbunyi .. lastnya .. kakak solat dalam kete jer .. bila pk balik nape jadi camtu … haaa.. tu rahsia Allah .. yang pasti .. sampai waktu solat jangan suka2 tangguh coz nanti Allah murka .. haha tu baru ujian kecik .. kitaorang dah kecut perut .. sekian~

    Balas

Leave a Comment