Cadangan Lapangan Terbang Baru Di Bota, Perak Telah Diterima

  Related

  Benarkah Jasad J.W.W. Birch Sudah Dipindahkan Dari Jiratnya Di Pasir Salak?

  Benarkah dakwaan tentang jasad Birch sudah dibawa keluar dan hanya tinggal pakaian beliau sahaja di sana dan ada juga dakwaan tentang pihak Inggeris membawa helikopter bagi tujuan memindahkan jasad Birch itu.

  Gunung Matsurat, Gunung Warisan Kinta

  Mengikut cerita tetua, pada zaman dahulu Gunung Matsurat adalah merupakan 'istana purba' yang didiami oleh Raja dan Permaisurinya. Hendak dijadikan cerita, mereka mengadakan majlis keraian di dalam 'istana purba' ini, maka bergegak gempitala suasananya. Secara tiba-tiba Sang Kelembai telah datang dan dipercayai terganggu dek suasana yang hingar-bingar di dalam 'istana purba' ini, menyebabkannya telah menyumpah segala yang berada di dalam gunung ini menjadi batu termasuk Raja dan Permaisurinya.

  Gunung Cheroh, Gunung Sejarah Kinta

  Ketika dalam pelayaran, mereka mengalami sesuatu yang aneh apabila melalui kawasan pergunungan batu kapur di Gunung Cheroh, hendak dijadikan cerita kapal yang dinaiki mereka tidak dapat meneruskan pelayaran apabila sampai di kaki Gunung Cheroh kerana laluan yang sempit dan tidak dalam.

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh terletak di dalam Mukim Ulu Kinta, Daerah Kinta, Perak.

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang Pertama

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang pertama dalam sistem penggiliran jawatan Panglima Kinta SABD.

  Share

  Kementerian Pengangkutan menerima cadangan kerajaan Perak membangunkan lapangan terbang baharu di daerah Perak Tengah, kata Exco Kesihatan, Pengangkutan Awam, Hal Ehwal Bukan Islam, Integrasi Nasional dan Kampung Baharu negeri, Datuk Dr Mah Hang Soon.

  Beliau berkata pembangunan projek di Gerbang Perindustrian Cempaka Sari (GPCS) di Mukim Bota dan Lambor Kanan di atas tanah kerajaan seluas 4176.7 hektar itu akan dilaksanakan oleh Malaysian Resources Corporation Sdn Bhd (MRCB).

  Cadangan Lapangan Terbang Baru Di Bota, Perak Telah Diterima

  Dr Mah berkata pihaknya mendapat maklum balas kementerian berhubung cadangan pembinaan lapangan terbang baharu menerusi satu surat bertarikh 24 Oktober lalu. “Surat itu antara lain menyatakan kementerian telah mengadakan satu mesyuarat bersama Suruhanjaya Penerbangan Malaysia, Malaysia Airports Holdings Berhad, MRCB, kerajaan negeri serta beberapa agensi bawahnya pada 8 Mei lepas.

  “Di dalam mesyuarat itu, MRCB memaklumkan pembinaan lapangan terbang di GPCS adalah berkonsepkan zon perdagangan bebas, hab pengangkutan, terminal kargo bersepadu, pintu masuk antarabangsa dan zon pembangunan ekonomi, pendidikan dan perumahan,” katanya dalam sidang media di luar persidangan Dewan Undangan Negeri hari ini.

  Cadangan Lapangan Terbang Baru Di Bota, Perak Telah Diterima

  Tambah Dr Mah, mesyuarat turut memutuskan MRCB melaksanakan satu kajian kebolehlaksanaan bagi menilai cadangan tersebut dan melantik KMPG sebuah syarikat juruperunding bagi menyiapkan laporan akhir.

  Cadangan Lapangan Terbang Baru Di Bota, Perak Telah Diterima

  “Setelah laporan akhir ditamatkan ia akan dibentangkan dalam Majlis Ekonomi Negara yang dipengerusikan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak,” katanya. Sehubungan itu, Dr Mah yang juga Adun Chenderiong menafikan dakwaan pembangkang lapangan terbang baharu tersebut tidak akan dibina.

  “Apa yang dipetik dan dinyatakan ADUN Kepayang, Nga Kor Ming pada sesi bahas (Bajet Perak 2018) satu kenyataan yang diputar belit,” katanya. Katanya, kementerian bersama kerajaan negeri akan mengadakan satu lagi mesyuarat pada Selasa depan bagi membincangkan lebih lanjut berhubung pembinaan lapangan terbang baharu berkenaan.

  Cadangan Lapangan Terbang Baru Di Bota, Perak Telah Diterima

  “Pihak kerajaan negeri memang serius dan mengutamakan pembangunan lapangan terbang. Pihak kementerian bukan mengambil cadangan syarikat swasta (MRCB) sewenang-wenangnya tetapi ia melalui kerajaan negeri,” katanya.

  Sumber – Bernama

  Freddie Aziz Jasbindar
  Freddie Aziz Jasbindar
  Pengasas orangperak.com dan pencinta sejarah tempatan negeri Perak.