Sejarah Selama Perak

Larut, Matang dan Selama Perak merupakan sebuah daerah yang terletak di utara Negeri Perak. Daerah ini terletak bersempadan dengan Daerah Kerian di Barat laut, Daerah Kuala Kangsar di timur, Daerah Manjung di selatan, dan Daerah Hulu Perak di Timur laut.

Sejarah Selama Perak

Selat Melaka di bahagian barat dan Negeri Kedah di utara. Pusat pentadbiran daerah adalah terletak di bandar Taiping yang merupakan antara bandar terawal di Malaysia. Daerah ini merangkumi 3 daerah kecil iaitu Larut di tengah dan selatan, Matang di barat dan Selama di utara dan mempunyai keluasan 151,104.03 hektar (170 kilometer persegi). Disini akan menceritakan serba sedikit sejarah kewujudan Selama, Perak.

Pengenalan Selama Perak

Selama Perak terletak dalam Parlimen Larut. Kampung Selama atau dahulunya dipanggil sebagai Kampung Selamat dibuka oleh Encik Abdul Karim bin Raja Aman Shah pada 22 Januari 1870 bersamaan dengan 14 Muharram 1290 Hijrah. Sebelum itu En. Abdul Karim bekerja sebagai budak pejabat di bawah orang kaya Menteri Larut, Long Jaafar.

Sejarah Selama Perak

Kemudian beliau dinaikkan pangkat menjadi kerani. Pada tahun 1858, Ngah Ibrahim menggantikan ayahnya sebagai orang kaya Menteri Larut. Encik Abdul Karim yang terus bekerja dengan Ngah Ibrahim kemudiannya meminta restu untuk membuka sebuah kampung di Utara Larut. Permohonannya itu diperkenan oleh Ngah Ibrahim.

Perkampungan Lama di Selama Perak

Sebelum kedatangan Encik Abdul Karim di daerah ini sudah pun wujud sebuah kampung berhampiran sungai lebih kurang 10km dari Pekan Selama yang dikenali sebagai Kampung Sungai Bayor. Kampung ini didiami oleh orang-orang Melayu keturunan Pattani yang dibuka oleh keluarga Tok Mat Sheik.

Rombongan Encik Abdul Karim menaiki sampan mudik Sungai Kerian dan singgah di sebuah tempat bernama Tanjong Medan (kini dikenali Kampung Medan). Kemudian mereka berpindah pula ke Kampung Selamat yang terletak antara Jalan Sir Chulan dan Kampung Gudang, kemudian kampung itu ditukar nama kepada Kampung Selama.

Penemuan Bijih Timah di Selama Perak

Apabila bijih timah dijumpai (di belakang Pejabat Daerah Selama sekarang), maka Encik Abdul Karim menjemput orang keturunan Rawa dari Sumatera dan Orang Cina datang ke Selama untuk memajukan perusahaan bijih timah di Selama.

Encik Abdul Karim pernah menubuhkan pasukan pengawal untuk melindungi keselamatan pekerja dan perusahaan bijih timahnya. Bijih diambil secara mendulang dan cara pam kelikir. Bijih dijadikan jongkong dan dipasarkan ke Nibong Tebal dengan menggunakan sampan.

Menyerahkan Kampung Selama Kepada Inggeris

Apabila hasil bijih timah merosot, Encik Abdul Karim menyerahkan Kampung Selama kepada pihak Inggeris pada tahun 1888. Di bawah pemerintahan pihak Inggerislah yang terus membangunkan dan memajukan Selama.

Encik Abdul Karim juga pernah dilantik menjadi Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (State Council) di bawah pemerintahan Raja Yusuf. Encik Abdul Karim meninggal dunia pada tahun 1890 dan dikebumikan di kebumikan bersebelahan Masjid Lama Jalan Sri Chulan Selama Perak.

Penutup

Jika sesiapa tahu lagi tentang sejarah Selama Perak ini, boleh la kongsi supaya sejarah tidak lapuk ditelan zaman dan anak-anak muda akan datang tahu tentang sejarah Selama, Perak ni.

Leave a Comment