● OrangPerak
Utama Berita Jejak Warisan Waktu Solat Cuaca Surprise Me!
Menjelang — --:--:--
Subuh
05:53
Syuruk
06:59
Zohor
13:04
Asar
16:21
Maghrib
19:03
Isyak
20:13
Berita

Dataran Waterfront Bagan Datuk Ubah Wajah Bandar ‘Cowboy’ Jadi Tarikan Pelancong

18 Jun 2025 · 2 min baca · 163 ·Oleh Iskandar Zulqarnain

Dataran Waterfront Bagan Datuk Ubah Wajah Bandar ‘Cowboy’ Jadi Tarikan Pelancong

Dataran Waterfront Bagan Datuk telah mengubah wajah bandar ini daripada suatu ketika digelar “bandar koboi” kepada destinasi pelancongan yang menarik, kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata, pembangunan dataran tersebut telah menjadikan Bagan Datuk antara lokasi popular dalam kalangan pelancong tempatan, terutamanya pada hujung minggu.

“Ia merupakan satu perubahan besar. Dahulu, bandar ini digelar bandar koboi, malah dianggap ketinggalan zaman. Namun kini, saya menerima aduan tentang kesesakan lalu lintas setiap hujung minggu – itu satu ‘masalah’ yang baik untuk bandar ini,” kata Ahmad Zahid, yang juga Ahli Parlimen Bagan Datuk.

Beliau berucap demikian semasa merasmikan pembukaan rasmi Dataran Waterfront Bagan Datuk di sini hari ini, yang dihadiri lebih 500 tetamu dan penduduk tempatan.

Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah, merasmikan dataran itu yang mula dibangunkan pada tahun 2019.

Ahmad Zahid, yang juga Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, berkata dataran ini terdiri daripada beberapa komponen projek, termasuk pembinaan Terminal Jeti Pelancongan Bagan Datuk, fasiliti rekreasi dan riadah, serta pemuliharaan fasad bangunan kedai dan penambahbaikan jalan di sekitar bandar Bagan Datuk.

“Selain itu, landskap Dataran Waterfront diperindah dengan replika tempurung kelapa yang mempunyai pancuran air, bangunan BD Walk, serta replika ‘jong’ (kapal dagang purba) yang dilengkapi alat permainan kanak-kanak dan pameran sejarah di dalam dan di atas kapal tersebut,” jelasnya.

Tambah beliau, dengan adanya dataran ini, penduduk tempatan dan pengunjung kini boleh meluangkan masa berkualiti bersama keluarga sambil menikmati matahari terbenam dengan latar belakang muara Sungai Perak yang mempesonakan.

“Tarikan lain seperti sewa kereta sorong kanak-kanak, persembahan kumpulan busking tempatan, dan gerai-gerai turut menceriakan suasana malam hujung minggu di dataran ini, sekaligus membantu meningkatkan sosioekonomi masyarakat setempat,” ujarnya.

— Bernama

Iskandar Zulqarnain
Iskandar Zulqarnain
Lihat Profil →

Komen (0)

Tiada komen.

Tinggalkan Komen

maks 2000 aksara
Komen tertakluk kepada semakan sebelum dipaparkan.