Sekolah Kurang Murid Yang Paling Meriah Di Perak

  Related

  Benarkah Jasad J.W.W. Birch Sudah Dipindahkan Dari Jiratnya Di Pasir Salak?

  Benarkah dakwaan tentang jasad Birch sudah dibawa keluar dan hanya tinggal pakaian beliau sahaja di sana dan ada juga dakwaan tentang pihak Inggeris membawa helikopter bagi tujuan memindahkan jasad Birch itu.

  Gunung Matsurat, Gunung Warisan Kinta

  Mengikut cerita tetua, pada zaman dahulu Gunung Matsurat adalah merupakan 'istana purba' yang didiami oleh Raja dan Permaisurinya. Hendak dijadikan cerita, mereka mengadakan majlis keraian di dalam 'istana purba' ini, maka bergegak gempitala suasananya. Secara tiba-tiba Sang Kelembai telah datang dan dipercayai terganggu dek suasana yang hingar-bingar di dalam 'istana purba' ini, menyebabkannya telah menyumpah segala yang berada di dalam gunung ini menjadi batu termasuk Raja dan Permaisurinya.

  Gunung Cheroh, Gunung Sejarah Kinta

  Ketika dalam pelayaran, mereka mengalami sesuatu yang aneh apabila melalui kawasan pergunungan batu kapur di Gunung Cheroh, hendak dijadikan cerita kapal yang dinaiki mereka tidak dapat meneruskan pelayaran apabila sampai di kaki Gunung Cheroh kerana laluan yang sempit dan tidak dalam.

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh terletak di dalam Mukim Ulu Kinta, Daerah Kinta, Perak.

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang Pertama

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang pertama dalam sistem penggiliran jawatan Panglima Kinta SABD.

  Share

  Sebanyak 2,058 buah sekolah kebangsaan (SK) di seluruh negara Malaysia pernah diletakkan dalam kategori sebagai sekolah kurang murid (SKM). Makna kepada sekolah kurang murid (SKM) ini adalah sekolah yang mempunyai murid kurang daripada 150 orang.

  Daripada jumlah yang dinyatakan diatas tadi, sebanyak 132 buah sekolah kurang murid (SKM) mempunyai murid seramai 20 orang ke bawah dan manakala sebanyak 44 buah sekolah yang mempunyai kurang daripada 10 murid. Salah satu sekolah kurang murid (SKM) daripadanya ada di negeri kita, Perak.

  kempen sifar ponteng

  kempen sifar ponteng

  bakar lemang

  bakar lemang

  Untuk makluman anda pembaca setia orangperak.com, di negeri Perak terdapat sebuah sekolah yang punyai bilangan pelajarnya hanya 4 orang sahaja untuk sesi persekolah sepanjang tahun 2017 ini. Ianya adalah Sekolah Kebangsaan Tebing Rebak yang terletak di Bagan Datuk.

  pengawal keselamatan masuk sukaneka

  pengawal keselamatan masuk sukaneka

  jamuan akhir tahun

  jamuan akhir tahun

  Sekolah yang punyai 4 orang murid ini beroperasi sama seperti sekolah-sekolah kebangsaan lain yang ada di luar sana. Aktiviti di Sekolah Kebangsaan Tebing Rebak penuh dengan pelbagai program atas arahan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), Jabatan Pendidikan Negeri (JPN), Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) dan juga banyak aktiviti yang dirancang oleh pihak sekolah itu sendiri.

  program 7s

  program 7s

  Guru-guru yang ada di sana juga perlu menyempurnakan tugasan-tugasan atas talian melalui sistem yang ditetapkan, perkeranian, rekod, menyediakan laporan dan banyak lagi sama dan tiada bezanya seperti guru-guru yang mengajar di sekolah lain yang bukan sekolah kurang murid (SKM).

  program amalan guru penyayang

  program amalan guru penyayang

  program peyalahgunaan dadah dan denggi

  program peyalahgunaan dadah dan denggi

  Ada yang menyatakan bahawa sekolah ini pernah punyai hampir 200 orang pelajar berdaftar untuk satu sesi persekolahan namun selepas terdapat sekolah lain dibuka, terus berlaku penurunan ketara untuk jumlah pendaftaran pelajar.

  sambutan hari lahir buat satu-satunya pelajar tahun satu

  sambutan hari lahir buat satu-satunya pelajar tahun satu

  Walaupun jumlah murid yang ada di Sekolah Kebangsaan Tebing Rebak sangat minima, segala acara dan kemudahan sekolah tetap diadakan seperti biasa seperti sukan tahunan, lengkap dari segi kemudahan komputer dengan capaian internet, projek makanan tambahan dan pelbagai bantuan dari Kementerian Pendidikan.

  sambutan merdeka yang ke 60

  sambutan merdeka yang ke 60

  acara sukan tahunan sekolah

  acara sukan tahunan sekolah

  Sekolah Kebangsaan Tebing Rebak adalah sekolah yang paling unik dan paling meriah dengan cara mereka yang tersendiri walaupun jumlah pelajarnya hanya sedikit! Ia langsung tidak menjadi satu masalah dan sebenarnya murid yang ada disana sekarang adalah murid yang paling bertuah di negara kita.

  kek dari TPM Malaysia

  kek hari guru dari Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi

  Kami dari warga orangperak.com berharap agar adik-adik yang bersekolah di Sekolah Kebangsaan Tebing Rebak sekarang belajar bersungguh-sungguh untuk mencapai cita-cita dan ukirkan senyuman buat ayahanda serta bonda dan jangan sesekali lupakan jasa guru-guru anda di Sekolah Kebangsaan Tebing Rebak.

  kredit gambar-gambar kepada Cik Puan Azmid

  Freddie Aziz Jasbindar
  Freddie Aziz Jasbindar
  Pengasas orangperak.com dan pencinta sejarah tempatan negeri Perak.