Jumlah MRSM Di Perak Paling Banyak Di Malaysia

  Related

  Benarkah Jasad J.W.W. Birch Sudah Dipindahkan Dari Jiratnya Di Pasir Salak?

  Benarkah dakwaan tentang jasad Birch sudah dibawa keluar dan hanya tinggal pakaian beliau sahaja di sana dan ada juga dakwaan tentang pihak Inggeris membawa helikopter bagi tujuan memindahkan jasad Birch itu.

  Gunung Matsurat, Gunung Warisan Kinta

  Mengikut cerita tetua, pada zaman dahulu Gunung Matsurat adalah merupakan 'istana purba' yang didiami oleh Raja dan Permaisurinya. Hendak dijadikan cerita, mereka mengadakan majlis keraian di dalam 'istana purba' ini, maka bergegak gempitala suasananya. Secara tiba-tiba Sang Kelembai telah datang dan dipercayai terganggu dek suasana yang hingar-bingar di dalam 'istana purba' ini, menyebabkannya telah menyumpah segala yang berada di dalam gunung ini menjadi batu termasuk Raja dan Permaisurinya.

  Gunung Cheroh, Gunung Sejarah Kinta

  Ketika dalam pelayaran, mereka mengalami sesuatu yang aneh apabila melalui kawasan pergunungan batu kapur di Gunung Cheroh, hendak dijadikan cerita kapal yang dinaiki mereka tidak dapat meneruskan pelayaran apabila sampai di kaki Gunung Cheroh kerana laluan yang sempit dan tidak dalam.

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh terletak di dalam Mukim Ulu Kinta, Daerah Kinta, Perak.

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang Pertama

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang pertama dalam sistem penggiliran jawatan Panglima Kinta SABD.

  Share

  Maktab Rendah Sains Mara atau lebih dikenali dengan nama singkatan MRSM telah ditubuhkan di bawah Akta Majlis Amanah Rakyat pada tahun 1966 sebagai satu usaha untuk mencapai matlamat MARA dalam bidang latihan dan pendidikan. MRSM didirikan untuk memberi kemudahan pelajaran di peringkat menengah dan pra universiti dalam bidang sains dan teknologi kepada pelajar pelajar Bumiputera yang mempunyai kebolehan mental yang tinggi.

  Perak kini mempunyai 8 buah MRSM yang berdiri megah di bumi Perak. Dari utara hinggalah ke selatan negeri Perak, MRSM ada dibina di pekan-pekan kecil dan terletak jauh dari kawasan bandar. Dengan adanya MRSM di pekan-pekan kecil ini, ianya secara tidak lansung dapat membantu membangunkan ekonomi masyarakat setempat yang mana menjadi tumpuan setelah wujudnya MRSM di kawasan tersebut.

  1. MRSM Taiping dibuka pada tahun 1982
  2. MRSM Gerik dibuka pada tahun 1994
  3. MRSM Lenggong dibuka pada tahun 2001
  4. MRSM Pasir Salak dibuka pada tahun 2003
  5. MRSM Felda (Trolak) dibuka pada tahun 2008
  6. MRSM Pengkalan Hulu dibuka pada tahun 2008
  7. MRSM Parit dibuka pada tahun 2012
  8. MRSM Kuala Kangsar dibuka pada tahun 2015
  9. MRSM Bagan Datuk akan datang

  Dari 52 buah MRSM yang ada di Malaysia, 8 daripadanya adalah jumlah Maktab Rendah Sains Mara yang sudah beroperasi di serata Negeri Perak dan 1 lagi MRSM yang bakal dibuka di Bagan Datuk mungkin tidak lama lagi. Mungkin ada dikalangan pembaca disini yang pernah belajar di salah satu MRSM yang disenaraikan diatas, apa kata anda kongsikan pengalaman anda semasa belajar di Maktab tersebut.

  Freddie Aziz Jasbindar
  Freddie Aziz Jasbindar
  Pengasas orangperak.com dan pencinta sejarah tempatan negeri Perak.