32.9 C
Ipoh
Saturday, 13 July 2024

Sejarah Kuala Kangsar, Perak

- Advertisement - Advertisement
- Advertisement - Advertisement

Negeri Perak lahir dari aliran air yang menebing di Sungai Perak daripada puncaknya di Ulu Belum hinggalah ke muaranya di Selat Melaka. Dari awal zaman lagi orang tertarik dengan keistimewaan sungai Perak ini lalu memudikinya sambil mencari tebing yang baik untuk mendarat.

Mereka adalah peneroka yang datang membuka tempat baru dan berinteraksi dengan pribumi hingga menjadi orang Perak seperti yang ada sekarang. Mereka memudik dengan sampan hingga sampai ke suatu anak sungai di tebing kiri Sungai Perak. Dalam kiraan mereka kuala sungai ini adalah bersempena, lebih-lebih lagi tebingnya rendah, tanahnya subur dan permandangannya sungguh indah.

Kebetulan mengikut kiraan mereka kuala sungai ini ialah yang ke seratus kurang satu, atau ‘Kuala Kurang Sa’. Kononnya itulah nama asalnya, “Kuala Kurang Sa” dan kemudiannya disebut “Kuala Kangsar” sahaja. Namun begitu terdapat versi mengatakan mengambil sempena nama pokok kangsar yang banyak tumbuh di tebing-tebing sungai.

Sejarah Kuala Kangsar Sejarah Kuala Kangsar

Walaubagaimanapun, Kuala Kangsar sebenarnya adalah satu lokasi yang sangat baik, bukan sahaja sesuai sebagai tempat mendarat, tetapi memang baik untuk penempatan, untuk bercucuk tanam dan juga sebagai pusat perniagaan.

Di daratnya seseorang boleh meneruskan perjalanan menyusur sungai hingga ternampak Gunung Pondok di Padang Rengas, iaitu satu mercutanda yang memandu orang dalam perjalanan ke Larut ataupun dari Larut.

Sejarah Kuala Kangsar

Berdasarkan keistimewaan ini kita membuat kesimpulan bahawa Kuala Kangsar dan kawasan di sekelilingnya adalah tempat tua, sudah berabad-abad lamanya didiami orang. Pokok getah yang pertama ditanam di Malaysia yang kini berusia lebih 100 tahun masih hidup subur di perkarangan Pejabat Daerah dan Tanah Kuala Kangsar yang kini saiznya tiga atau empat pemeluk.

Sejarah Kuala Kangsar

Kuala Kangsar juga tidak kurang hebatnya didalam melahirkan tokoh-tokoh dipelbagai bidang yang telah berjasa mengharumkan nama negara.Diantara tokoh-tokoh kelahiran atau yang dibesarkan dan mendapat didikan diKuala Kangsar adalah seperti Tun Mohd Suffian Bin Hj Hashim, mantan Ketua Hakim Negara. Tokoh dibidang perubatan pula seperti Dato’ Seri Dr Megat Khas Megat Omar, Dato’ Dr Ariffin Hj Ngah Marzuki dan Dr Hj Pandak Ahmad.

- Advertisement - Advertisement
Freddie Aziz Jasbindar
Freddie Aziz Jasbindarhttps://fred.my
Pengasas orangperak.com dan Pencinta Sejarah Tempatan Negeri Perak.
Terkini
- Advertisement - Advertisement

Moh baca!

Related news
- Advertisement - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here