Pelancaran Komik Travelog “Perak, Teman Datang”

  Related

  Benarkah Jasad J.W.W. Birch Sudah Dipindahkan Dari Jiratnya Di Pasir Salak?

  Benarkah dakwaan tentang jasad Birch sudah dibawa keluar dan hanya tinggal pakaian beliau sahaja di sana dan ada juga dakwaan tentang pihak Inggeris membawa helikopter bagi tujuan memindahkan jasad Birch itu.

  Gunung Matsurat, Gunung Warisan Kinta

  Mengikut cerita tetua, pada zaman dahulu Gunung Matsurat adalah merupakan 'istana purba' yang didiami oleh Raja dan Permaisurinya. Hendak dijadikan cerita, mereka mengadakan majlis keraian di dalam 'istana purba' ini, maka bergegak gempitala suasananya. Secara tiba-tiba Sang Kelembai telah datang dan dipercayai terganggu dek suasana yang hingar-bingar di dalam 'istana purba' ini, menyebabkannya telah menyumpah segala yang berada di dalam gunung ini menjadi batu termasuk Raja dan Permaisurinya.

  Gunung Cheroh, Gunung Sejarah Kinta

  Ketika dalam pelayaran, mereka mengalami sesuatu yang aneh apabila melalui kawasan pergunungan batu kapur di Gunung Cheroh, hendak dijadikan cerita kapal yang dinaiki mereka tidak dapat meneruskan pelayaran apabila sampai di kaki Gunung Cheroh kerana laluan yang sempit dan tidak dalam.

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh terletak di dalam Mukim Ulu Kinta, Daerah Kinta, Perak.

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang Pertama

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang pertama dalam sistem penggiliran jawatan Panglima Kinta SABD.

  Share

  Majlis Pelancaran Komik Travelog “Perak, Teman Datang!” telah berlangsung di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2017 bertempat di Putra World Trade Centre (PWTC) pada 5 Mei 2017 yang lalu. Majlis ini dirasmikan oleh YB. Dato’ Nolee Ashilin binti Dato’ Mohammed Radzi yang merupakan Exco Pelancongan, Kesenian Kebudayaan Komunikasi Dan Multimedia Negeri Perak Darul Ridzuan pada tengahari tersebut.

  banner buku

  Pelancaran komik ini telah diadakan dengan bantuan dan kerjasama daripada Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia Negeri Perak.

  Sylvia Chin

  Komik travelog ‘Perak, Teman Datang! ini telah dihasilkan oleh Sylvia Chin dan diterbitkan oleh Lejen Komik. Komik travelog ini dihasilkan dalam dua versi iaitu dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris dengan tajuk ‘Perak, Here I Come’.

  isi buku

  Konsep ‘doodle’ telah diaplikasi di dalam komik ini di mana tempat-tempat menarik di sekitar negeri Perak telah dilukis dengan jalan cerita yang unik.

  isi buku 2

  Menuruk pihak Lejen Komik, mereka berharap semoga dengan kemunculan komik ini, mereka akan dapat membuka mata masyarakat untuk menerokai keunikan khazanah alam, warisan serta budaya yang terdapat Negeri Perak. Sempena dengan Tahun Melawat Perak 2017, marilah kita dapatkan komik travelog ini sebagai panduan daripada pengalaman pekomik, serta lokasi-lokasi menarik yang ada di sekitar Negeri Perak.

  하늘
  하늘
  꿈을 꾸고 믿을 수 있다면 이룰 수도 있다. 세상에서 보고싶은 변화가 있다면 당신 스스로 그 변화가 되어라. 성공에 대한 의지를 품는 것은 무엇보다 중요하다.