Orang Asli Di Perak Bina Selempang Paling Panjang Di Malaysia

  Related

  Benarkah Jasad J.W.W. Birch Sudah Dipindahkan Dari Jiratnya Di Pasir Salak?

  Benarkah dakwaan tentang jasad Birch sudah dibawa keluar dan hanya tinggal pakaian beliau sahaja di sana dan ada juga dakwaan tentang pihak Inggeris membawa helikopter bagi tujuan memindahkan jasad Birch itu.

  Gunung Matsurat, Gunung Warisan Kinta

  Mengikut cerita tetua, pada zaman dahulu Gunung Matsurat adalah merupakan 'istana purba' yang didiami oleh Raja dan Permaisurinya. Hendak dijadikan cerita, mereka mengadakan majlis keraian di dalam 'istana purba' ini, maka bergegak gempitala suasananya. Secara tiba-tiba Sang Kelembai telah datang dan dipercayai terganggu dek suasana yang hingar-bingar di dalam 'istana purba' ini, menyebabkannya telah menyumpah segala yang berada di dalam gunung ini menjadi batu termasuk Raja dan Permaisurinya.

  Gunung Cheroh, Gunung Sejarah Kinta

  Ketika dalam pelayaran, mereka mengalami sesuatu yang aneh apabila melalui kawasan pergunungan batu kapur di Gunung Cheroh, hendak dijadikan cerita kapal yang dinaiki mereka tidak dapat meneruskan pelayaran apabila sampai di kaki Gunung Cheroh kerana laluan yang sempit dan tidak dalam.

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh terletak di dalam Mukim Ulu Kinta, Daerah Kinta, Perak.

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang Pertama

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang pertama dalam sistem penggiliran jawatan Panglima Kinta SABD.

  Share

  Kampung Chenderong Kelubi adalah merupakan sebuah perkampungan orang asli yang terletak di dalam negeri Perak. Kampung Chenderong Kelubi ini telah terpilih untuk projek pembangunan fizikal dan telah menerima kemudahan-kemudahan asas prasarana.

  Antara kemudahan-kemudahan asas prasarana yang telah diterima adalah seperti jalan tar, bekalan air bersih, bekalan elektrik dan banyak lagi yang ada juga dalam proses.

  Untuk makluman anda, Kampung Chenderong Kelubi terletak kira-kira 30 km atau setengah jam perjalanan dengan kereta dari pusat pentadbiran daerah Kampung Gajah.

  Orang Asli Di Perak Bina Selempang Paling Panjang Di Malaysia

  Tok Batin Pandak a/l Kulob Samad adalah individu yang dipilih dan dipertanggung-jawab untuk memimpin penduduk di Kampung Chenderong Kelubi. Kampung Chenderong Kelubi ini juga terletak dalam kawasan Dewan Undangan Negeri Kampung Gajah.

  Orang Asli Di Perak Bina Selempang Paling Panjang Di Malaysia

  Hari ini, Kampung Chenderong Kelubi adalah sebuah perkampungan orang asli yang lengkap dengan kemudahan infrastruktur seperti dewan, surau, sekolah tadika, sekolah rendah dan sebagainya. Kampung ini tidak lagi terpinggir dari dunia luar.

  Orang Asli Di Perak Bina Selempang Paling Panjang Di Malaysia

  Hal ini adalah kerana jalanraya telah dibuat untuk ke kampung ini dan disana juga mempunyai bekalan elektrik 24 jam. Penduduknya ramah dan ramai juga yang telah berjaya. Guru sekolahnya terdiri dari Orang Asli yakni penduduk asal kampung ini. Kampung ini juga mempunyai kugiran mereka sendiri.

  Orang Asli Di Perak Bina Selempang Paling Panjang Di Malaysia

  Itulah dia serba sedikit pengenalan yang dapat digambarkan berkenaan dengan perkampungan orang asli yang bernama Kampung Chenderong Kelubi. Berbalik kepada tajuk artikel yang ingin disampaikan, adalah dengan bangganya kami selaku anak kelahiran Perak dengan kejayaan penduduk di kampung ini.

  Orang Asli Di Perak Bina Selempang Paling Panjang Di Malaysia

  Malaysia Book Of Record telah mengiktirafkan untuk rekod selempang paling panjang yang dibina dan diusahakan oleh penduduk Kampung Chenderong Kelubi. Mereka telah berjaya mencipta rekod baru dalam kategori “selempang tepanjang” dengan sepanjang 1,223 meter atau 1.223 km.

  Freddie Aziz Jasbindar
  Freddie Aziz Jasbindar
  Pengasas orangperak.com dan pencinta sejarah tempatan negeri Perak.