Matawang Yang Pernah Digunakan Di Perak Sejak 1630

Mata wang adalah satu unit bagi pertukaran, pemudahan pemindahan barangan atau perkhidmatan. Ia adalah duit syiling dan kertas bil yang digunakan sebagai wang. Satu bentuk bagi wang, di mana wang adalah apa-apa sahaja yang bertindak sebagai satu medium pertukaran, satu simpanan nilai, dan satu nilai standard. Mata wang-mata wang adalah medium pertukaran kedominanan. Duit syiling dan wang kertas adalah kedua-dua bentuk mata wang.

Tahun 1630 hingga 1850 : Bongkah Timah Bidor – Mata Wang asal dari Perak

Bongkah Timah Bidor

Matawang Bongkah Timah Negeri Perak atau lebih dikenali sebagai Timah Bidor telah digunakan diawal tahun 1630 sehingga tahun 1850 di Negeri Perak. Matawang Timah Bidor ini digunakan sebagai medium pertukaran untuk semua jenis perdagangan utama di Negeri Perak. Wang ini dibuat daripada timah yang dituang kedalam acuan yang mempunyai bentuk dan berat piawai yang ditetapkan dalam urusan perdagangan setempat.

Tahun 1630 hingga 1890 : Wang Pitis – Mata Wang Asal dari Kelantan

Wang Pitis

Jongkong timah yang mempunyai bentuk binatang dan mempunyai berat yang tetap telah digunakan dalam semua urusniaga utama di bazar sebagai satu bentuk matawang sejak awal abad ke 16 di negara ini. Ianya ditempa dalam berbagai bentuk binatang dan serangga, seperti buaya, gajah, ayam jantan, kura-kura dan belalang. Matawang Pitis ini berasal dari Kelantan dan digunakan dengan meluas di Selangor, Perak dan Pahang sehingga ianya digantikan dengan duit syiling yang lebih mudah digunakan.

Tahun 1904 hingga 1939 : Dollar Selat

Dollar Selat

Dolar Selat ialah mata wang Negeri-negeri Selat dari 1904 hingga 1939. Pada waktu itu, mata wang ini juga digunakan di Negeri-negeri Melayu Bersekutu, Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu, Sarawak, Brunei, dan Borneo Utara British.

Tahun 1939 hingga 1967 : Dollar Malaya – Matawang zaman jajahan British

Dollar Malaya

Dolar Malaya adalah mata wang tanah jajahan dan negeri naungan British di Tanah Melayu dan Brunei sehingga tahun 1953 dimana sejak ia diperkenalkan pada tahun 1939. Dolar Malaya menggantikan matawang bagi Dolar Selat sepertimana yang telah diutarakan oleh Badan Pesuruhanjaya Matawang Malaya sewaktu zaman kependudukan Jepun pada tahun 1942 hingga 1945. Pada zaman ini, wang kertas telah diusulkan ke dalam sen dan dolar.

Tahun 1942 hingga 1945 : Dollar – Keluaran Kerajaan Jepun

Dollar Japan

Dolar yang dikeluarkan kerajaan Jepun ialah bentuk mata wang yang diedarkan oleh Empayar Jepun semasa pendudukan Jepun di Singapura, Tanah Melayu, Borneo Utara, Sarawak dan Brunei antara tahun 1942 hingga 1945. Ia merupakan salah satu daripada banyak bentuk wang serangan Jepun yang dikeluarkan di seluruh Empayar Jepun yang baru diperluas. Mata-mata wang yang serupa juga dikeluarkan di Burma sebagai rupee Jepun, Hindia Timur Belanda sebagai guilder Jepun dan Filipina sebagai peso Jepun. Dolar Jepun di Tanah Melayu juga dirujuk secara tak formal serta dengan nada menghina sebagai duit pisang, dengan nama sindiran itu berasal daripada motif pokok pisang pada nota bank 10 dolarnya.

Tahun 1967 hingga sekarang : Ringgit Malaysia

Ringgit Malaysia

Perkataan ringgit bermaksud bergerigi dan asalnya memaksudkan sisi bergerigi yang terdapat pada wang perak dolar Sepanyol yang digunakan secara meluas pada zaman penjajahan Portugis pada abad ke 16 dan ke 17. Dolar Singapura dan dolar Brunei juga dipanggil ringgit dalam bahasa Melayu namun mata wang Amerika Syarikat dan Australia tetap dolar. Dengan itu, singkatan rasmi ringgit Malaysia ialah RM.

Leave a Comment