Rentak Merdeka, Lagu Baru Ayahanda Abdul Rani Kulup

  Related

  Benarkah Jasad J.W.W. Birch Sudah Dipindahkan Dari Jiratnya Di Pasir Salak?

  Benarkah dakwaan tentang jasad Birch sudah dibawa keluar dan hanya tinggal pakaian beliau sahaja di sana dan ada juga dakwaan tentang pihak Inggeris membawa helikopter bagi tujuan memindahkan jasad Birch itu.

  Gunung Matsurat, Gunung Warisan Kinta

  Mengikut cerita tetua, pada zaman dahulu Gunung Matsurat adalah merupakan 'istana purba' yang didiami oleh Raja dan Permaisurinya. Hendak dijadikan cerita, mereka mengadakan majlis keraian di dalam 'istana purba' ini, maka bergegak gempitala suasananya. Secara tiba-tiba Sang Kelembai telah datang dan dipercayai terganggu dek suasana yang hingar-bingar di dalam 'istana purba' ini, menyebabkannya telah menyumpah segala yang berada di dalam gunung ini menjadi batu termasuk Raja dan Permaisurinya.

  Gunung Cheroh, Gunung Sejarah Kinta

  Ketika dalam pelayaran, mereka mengalami sesuatu yang aneh apabila melalui kawasan pergunungan batu kapur di Gunung Cheroh, hendak dijadikan cerita kapal yang dinaiki mereka tidak dapat meneruskan pelayaran apabila sampai di kaki Gunung Cheroh kerana laluan yang sempit dan tidak dalam.

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh terletak di dalam Mukim Ulu Kinta, Daerah Kinta, Perak.

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang Pertama

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang pertama dalam sistem penggiliran jawatan Panglima Kinta SABD.

  Share

  Siapa yang tak kenal dengan Raja Report Polis di Malaysia ini? Ayahanda Abdul Rani Bin Kulup Abdullah merupakan seorang pesara tentera yang dilahirkan pada 10 Mac 1955 dan juga merupakan anak kelahiran negeri Perak yang berasal dari Sayong.

  Beliau cukup terkenal dengan gelaran Raja Report Polis kerana beliau merupakan orang yang paling banyak iaitu melebihi 1,000 laporan polis yang dibuat olehnya di dalam Malaysia ini. Penggunaan #kipidap yang kian menular di media sosial juga adalah berasal daripada sebutan keep it up daripada beliau yang bersahaja.

  Ayahanda Abdul Rani Bin Kulup Abdullah pembaca setia orangperak.com

  Ayahanda Abdul Rani Bin Kulup Abdullah pembaca setia orangperak.com

  Baru-baru ini, demi untuk mebangkitkan semangat kemerdekaan dengan penuh patriotik, ayahanda Abdul Rani Bin Kulup Abdullah hadir dengan sebuah lagu baru yang bertajuk Rentak Merdeka hasil dendangan bersama-sama dengan Zack Rockstar.

  Sejak 40 tahun yang lalu, irama 60 an bukan sahaja tidak luput ditelan zaman, malah masih ada di kalangan pemuzik masakini yang yakin dengan kekuatan konsep muzik tersebut.

  Sometimes Group

  Kumpulan Sometimes Group

  Tak ramai yang tahu, disebalik muka garang bekas pejuang yang juga merupakan anak kelahiran Sayong, Kuala Kangsar ini juga merupakan salah seorang anggota kumpulan muzik tanah air yang dikenali dengan nama “Sometimes Group” dengan album sulung mereka berjudul Tutup Pintu Tapi Tak Berkunci.

  ARKA Feat Zack Rockstar – Rentak Merdeka

  Menurut ayahanda Abdul Rani Bin Kulup Abdullah, lagu barunya yang bertajuk Rentak Merdeka ini akan dipersembahkan sewaktu Program penyampaian Pingat Jasa Malaysia (PJM) di Pasir Salak Eco Resort pada 15 September 2017 ke 16 September 2017 nanti. Ayuh datang beramai-ramai!

  Freddie Aziz Jasbindar
  Freddie Aziz Jasbindar
  Pengasas orangperak.com dan pencinta sejarah tempatan negeri Perak.