Kenali Almarhum Raja Ashman Shah

  Related

  Benarkah Jasad J.W.W. Birch Sudah Dipindahkan Dari Jiratnya Di Pasir Salak?

  Benarkah dakwaan tentang jasad Birch sudah dibawa keluar dan hanya tinggal pakaian beliau sahaja di sana dan ada juga dakwaan tentang pihak Inggeris membawa helikopter bagi tujuan memindahkan jasad Birch itu.

  Gunung Matsurat, Gunung Warisan Kinta

  Mengikut cerita tetua, pada zaman dahulu Gunung Matsurat adalah merupakan 'istana purba' yang didiami oleh Raja dan Permaisurinya. Hendak dijadikan cerita, mereka mengadakan majlis keraian di dalam 'istana purba' ini, maka bergegak gempitala suasananya. Secara tiba-tiba Sang Kelembai telah datang dan dipercayai terganggu dek suasana yang hingar-bingar di dalam 'istana purba' ini, menyebabkannya telah menyumpah segala yang berada di dalam gunung ini menjadi batu termasuk Raja dan Permaisurinya.

  Gunung Cheroh, Gunung Sejarah Kinta

  Ketika dalam pelayaran, mereka mengalami sesuatu yang aneh apabila melalui kawasan pergunungan batu kapur di Gunung Cheroh, hendak dijadikan cerita kapal yang dinaiki mereka tidak dapat meneruskan pelayaran apabila sampai di kaki Gunung Cheroh kerana laluan yang sempit dan tidak dalam.

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh terletak di dalam Mukim Ulu Kinta, Daerah Kinta, Perak.

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang Pertama

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang pertama dalam sistem penggiliran jawatan Panglima Kinta SABD.

  Share

  Kenalkah anda kepada Almarhum Raja Ashman Shah? Untuk makluman pembaca setia orangperak.com, Almarhum Raja Ashman Shah adalah anakanda ketiga kepada Almarhum Sultan Azlan Shah (Sultan Perak ke 34).

  Dalam artikel orangperak.com kali ini, kami akan kenalkan anda kepada Almarhum Raja Ashman Shah dengan lebih mendalam yang juga merupakan adinda kepada Sultan Nazrin Shah (Sultan Perak ke 35).

  Almarhum Raja Ashman Shah ibni Almarhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Al-Maghfur dilahirkan pada 28 Disember 1958 dan telah mangkat pada 30 Mac 2012 yang lalu.

  Almarhum Raja Ashman adalah ahli keluarga Diraja Perak dan merupakan anak lelaki kedua buat Almarhum Sultan Azlan Shah (Sultan Perak ke 34). Sebelum mangkat, Almarhum Raja Ashman juga adalah Raja Kechil Sulong negeri Perak yang menjadikannya waris keempat untuk dinaikkan takhta menjadi Sultan Perak.

  Almarhum Raja Ashman Shah

  Anak-anak Almarhum Sultan Azlan Shah (Sultan Perak ke 34) :

  Almarhum Raja Ashman Shah

  Untuk makluman pembaca setia orangperak.com, Almarhum Raja Ashman melanjutkan pendidikan peringkat sekolah menengah di St John Institution, Kuala Lumpur.

  Almarhum Raja Ashman Shah

  Almarhum juga memegang Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Ekonomi dari University of Nottingham, Ijazah Sarjana dalam Undang-Undang dari Cambridge University dan Diploma dalam Undang-undang Perniagaan dari University of London, England. Mengikut jejak langkah dalam bidang ayahandanya, Almarhum Raja Ashman pula menjadi seorang peguam.

  Almarhum Raja Ashman Shah

  Selain dari itu, Almarhum Raja Ashman juga memegang beberapa jawatan profesional. Untuk makluman anda pembaca setia orangperak.com, Almarhum juga adalah seorang Pengarah Eksekutif untuk syarikat Dreamland Holdings sejak dari tahun 1990, Pengerusi kepada Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Haqqani Malaysia sejak tahun 1994, Pengerusi Dwitasik dan Pengarah untuk syarikat KKB Engineering Bhd.

  Almarhum Raja Ashman Shah

  Apa yang menariknya tentang Almarhum Raja Ashman ini, engku adalah salah seorang pengganti Syeikh Nazim di seluruh dunia. Tahukah anda pembaca setia orangperak.com tentang Syeikh Nazim?

  Syeikh Nazim Adil Al-Haqqani An-Naqshabandi adalah seorang imam yang membawa rahsia kewalian dan menghidupkan Tariqat Naqshbandi pada penghujung abad ke 20. Almarhum Raja Ashman pernah belajar dengan Syeikh Nazim dalam Tariqat Naqshbandi.

  Almarhum Raja Ashman Shah

  Almarhum Raja Ashman memainkan peranan sebagai wakil Syeikh Nazim di Malaysia dan Singapura. Engku juga dikenali sebagai Syeikh Raja dalam pemerintahan Sufi dan telah menubuhkan Zawiya Naqshbandi di Kuala Lumpur.

  Almarhum Raja Ashman amat dihormati dan disegani oleh orang ramai berkenaan dengan amalan dan minat yang mendalam terhadap ilmu agama Islam.

  Almarhum Raja Ashman Shah

  Almarhum Raja Ashman Shah dan isteri

  Noraini Jane binti Kamarul Ariffin telah dinikahkan dengan Almarhum Raja Ashman pada 26 September 1991 di Kuala Kangsar. Isterinya adalah anak perempuan kepada Kamarul Ariffin bin Muhammad Yassin yang merupakan bekas Senator dan Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Galeri Seni Nasional.

  Pasangan bahagia ini dikurniakan tiga orang cahaya mata yang mana salah seorang darinya adalah lelaki dan dua darinya perempuan.

  • Raja Eminah Alliyah
  • Raja Ahmad Nazim Azlan Shah (Raja Kechil Sulong sejak 6 September 2014)
  • Raja Bainunisa Safia

  Almarhum Raja Ashman Shah

  Isteri dan anak-anak Almarhum Raja Ashman Shah

  Almarhum Raja Ashman Shah telah mangkat pada 30 Mac 2012 lebih kurang jam 1:30 pagi kerana serangan asma di kediamannya pada waktu itu di Bukit Damansara, Kuala Lumpur.

  Jenazah Almarhum Raja Ashman Shah kemudian dibawa ke Masjid Ubudiah, Bukit Chandan di Kuala Kangsar untuk disolat jenazah dan akhirnya dimakamkan di Makam Diraja Bukit Chandan yang terletak di sebelah Masjid Ubudiah. Al-Fateha buat Almarhum Raja Ashman Shah.

  Freddie Aziz Jasbindar
  Freddie Aziz Jasbindar
  Pengasas orangperak.com dan pencinta sejarah tempatan negeri Perak.