26.7 C
Ipoh
Saturday, 13 July 2024

Fakta Tentang Sungai Perak

- Advertisement - Advertisement
- Advertisement - Advertisement

Sungai Perak yang sepanjang 400km mengalir dari Hulu Perak berpunca dari banjaran Titiwangsa hingga ke Beting Beras Basah lokasi dimana jalan Sultan Perak Pertama datang di Bagan Datoh ke Selat Melaka. Sungai Perak merupakan sungai yang ke dua paling panjang di semenanjung Malaysia selepas sungai Pahang.

sungai perak

Sungai Perak juga mempunyai banyak sungai cawangan darinya. Antaranya ialah Sungai Bidor dan Sungai Kinta. Kedua-dua sungai tersebut terkenal dengan tempat perlombongan bijih timah pada sekitar tahun 1850 hingga tahun 1980.

Fakta Tentang Sungai Perak

  • Punca Banjaran Titiwangsa
  • Muara Hilir Perak
  • Panjang 400 km

Sungai Perak memainkan peranan yang penting dalam nadi sejarah negeri Perak. Adalah dipercayai bahawa nama Perak didapati daripada kilat-berkilauan yang terdapat di sungai ini. Sepanjang lembah sungai ini, ia telah banyak menyumbang kepada manusia sejak beratus-ratus tahun yang lalu.

Terdapat juga 4 empangan hidroelektrik yang ada di sungai Perak. Mereka ialah Empangan Bersia, Empangan Kenering, Empangan Chenderoh dan Empangan Temenggor yang ketiga-tiganya terletak berdekatan dengan Gerik.

- Advertisement - Advertisement
Freddie Aziz Jasbindar
Freddie Aziz Jasbindarhttps://fred.my
Pengasas orangperak.com dan Pencinta Sejarah Tempatan Negeri Perak.
Terkini
- Advertisement - Advertisement

Moh baca!

Related news
- Advertisement - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here