33 C
Ipoh
Tuesday, 23 July 2024

Donut Hipster Terhangat Di Kuala Kangsar

- Advertisement - Advertisement
- Advertisement - Advertisement

Kebiasaannya, untuk kita menikmati donut yang pelbagai warna dan perisa hanya boleh didapati di francais milik syarikat ternama kan? Sebagai contoh Big Apple dan Dunkin Donuts. Sekarang, anda dapat menikmati pelbagai jenis donut dengan rasa dan warna yang menarik dengan harga yang lebih murah.

donut hipster

Bagi penduduk di sekitar bandar Kuala Kangsar, kini mereka boleh menikmati kuih tradisional yang dimodenkan atau lebih dikenali sebagai ‘donut hipster’ ini di gerai biasa-biasa sahaja pada harga yang jauh lebih murah. Gerai yang dikendalikan oleh pasangan suami isteri ini Mohd Izwan Mohamad Nazir berumur 36 tahun dan isterinya Nor Nafishah Ab Hamid 35 tahun di Taman Chandan Puteri kini menjadi tumpuan orang ramai untuk menikmati kuih itu sejak ia menjadi viral.

Nor Nafishah memberitahu bahawa beliau mula mengusahakan donat berwarna-warni dan berperisa strawberi, durian, pandan, coklat dan beri biru kira-kira dua minggu lalu. Beliau juga ada menjual kuih muih yang lain seperti burger Malaysia, cucur badak, karipap dan pisang keju sejak dua tahun lalu tetapi donat ini baru sahaja diperkenalkan di gerainya itu.

Donat hipster yang diusahakannya dan dijual dengan harga RM0.50 setiap satu mampu terjual sehingga 600 sehari. Beliau pelik dengan keadaan itu kerana ianya tiba-tiba laris dan tidak tahu menahu tentang donatnya yang telah viral di laman social facebook. Sejak itu, ramai pelanggan yang datang untuk mencuba donut hipster beliau dan digemari ramai. Ibu kepada tiga anak itu berkata beliau menggunakan 15 kilogram tepung untuk menghasilkan kira-kira 600 donat sehari dan dibantu suaminya di gerai setiap hari.

Menurut Nor Nafishah lagi, dia kini mempunyai pelanggan tetap dan ada antara mereka sanggup membuat tempahan awal menerusi telefon kerana bimbang donat serta beberapa kuih lain habis dijual. Beliau turut mengambil tempahan untuk katering dan majlis keraian pada Sabtu dan Ahad bagi menambah pendapatan sekeluarga. Bagi yang hendak merasai keunikan dan kesedapan ‘donut hipster’ ni, anda bolehlah berkunjung ke gerai mereka di Taman Chandan Puteri, Kuala Kangsar. Jika anda bertanya kepada penduduk sekitarnya, tentu sahaja mereka boleh menunjukkan arah yang tepat untuk anda.

Selamat mencuba dan maju jaya kepada pasangan Mohd Izwan Mohamad Nazir dan isteri, Nor Nafishah Ab Hamid.

- Advertisement - Advertisement
Muhammad Fadil
Muhammad Fadil
Lebih dikenali sebagai Fadilpenyu. Berasal dari Dungun, Terengganu. Menetap di Ipoh,Perak. Kacak dan mahir berbahasa Melayu.
Terkini
- Advertisement - Advertisement

Moh baca!

Related news
- Advertisement - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here