Disebalik Mural Orang Tua Di Oldtown White Coffee, Ipoh

Pernah kecoh pada tahun 2014 yang lalu apabila ramai pihak menyatakan bahawa pihak pengurusan Oldtown White Coffee outlet Padang di Ipoh telah memilih gambar wajah ketua pengganas Parti Komunis Malaya (PKM) iaitu Chin Peng di sudut mural yang dibangunkan pada dinding bangunan perniagaan mereka.

Namun apa yang berlaku sudahpun dijelaskan oleh pihak pengurusan Oldtown White Coffee outlet Padang di Ipoh dengan meletakkan gambar wajah individu yang sebenar sebagai model mural tersebut bagi mengelakkan sebarang kekeliruan dan sama sekali tidak mengagungkan Chin Peng iaitu ketua pengganas Parti Komunis Malaya (PKM).

Kontroversi Mural Orang Tua Di Oldtown White Coffee, Ipoh

Oleh kerana isu berkenaan menjadi kontroversi sehingga tular di laman media sosial dan mempengaruhi orang ramai, satu kenyataan telah dikeluarkan oleh Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) bersama-sama dengan pihak pengurusan Oldtown White Coffee dalam memperjelaskan siapakah disebalik gambar mural orang tua yang dikatakan Chin Peng tersebut.

Kontroversi Mural Orang Tua Di Oldtown White Coffee, Ipoh

Untuk makluman anda pembaca setia orangperak.com, gambar mural orang tua yang sedang memegang secawan kopi itu adalah individu yang bernama Lim Peng Swee @ Lim Peng Sooi dan berasal dari Pulau Pinang. Beliau adalah jiran kepada pelukis murah tersebut yang bernama Ernest Zacharevic dari Lithuania.

Kontroversi Mural Orang Tua Di Oldtown White Coffee, Ipoh Kontroversi Mural Orang Tua Di Oldtown White Coffee, Ipoh

Yang sebenarnya, lukisan mural tersebut adalah inisiatif daripada pihak Oldtown White Coffee sendiri untuk menyokong program tanggungjawab sosial korporat (CSR) dan kos kerja melukis mural tersebut juga dibiayai sepenuhnya oleh pihak pengurusan Oldtown White Coffee.

Kontroversi Mural Orang Tua Di Oldtown White Coffee, Ipoh

Usaha pihak swasta membangunkan dan menjadikan seni mural sebagai produk pelancongan di Ipoh akan meningkatkan kehadiran pengunjung seterusnya menjana ekonomi peniaga di Bandaraya Ipoh.

Pelbagai mural dihasilkan pelukis tempatan di Pekan Lama Ipoh dan Pekan baharu Ipoh (Jalan Masjid) antaranya alam semula jadi, kebudayaan, bangunan dan pelancongan.

Anda dijemput untuk like facebook page rasmi orangperak.com

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here