Bukti Negeri Reman Pernah Menapak Di Gerik, Perak

  Related

  Benarkah Jasad J.W.W. Birch Sudah Dipindahkan Dari Jiratnya Di Pasir Salak?

  Benarkah dakwaan tentang jasad Birch sudah dibawa keluar dan hanya tinggal pakaian beliau sahaja di sana dan ada juga dakwaan tentang pihak Inggeris membawa helikopter bagi tujuan memindahkan jasad Birch itu.

  Gunung Matsurat, Gunung Warisan Kinta

  Mengikut cerita tetua, pada zaman dahulu Gunung Matsurat adalah merupakan 'istana purba' yang didiami oleh Raja dan Permaisurinya. Hendak dijadikan cerita, mereka mengadakan majlis keraian di dalam 'istana purba' ini, maka bergegak gempitala suasananya. Secara tiba-tiba Sang Kelembai telah datang dan dipercayai terganggu dek suasana yang hingar-bingar di dalam 'istana purba' ini, menyebabkannya telah menyumpah segala yang berada di dalam gunung ini menjadi batu termasuk Raja dan Permaisurinya.

  Gunung Cheroh, Gunung Sejarah Kinta

  Ketika dalam pelayaran, mereka mengalami sesuatu yang aneh apabila melalui kawasan pergunungan batu kapur di Gunung Cheroh, hendak dijadikan cerita kapal yang dinaiki mereka tidak dapat meneruskan pelayaran apabila sampai di kaki Gunung Cheroh kerana laluan yang sempit dan tidak dalam.

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh terletak di dalam Mukim Ulu Kinta, Daerah Kinta, Perak.

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang Pertama

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang pertama dalam sistem penggiliran jawatan Panglima Kinta SABD.

  Share

  Sejarah pentadbiran Raja Reman sebagai sebuah negeri melayu berdaulat yang pada asalnya berpusat pemerintahannya di Kota Baru, Yala seterusnya meluaskan tanah jajahan sehingga ke negeri Kedah, Kroh (yang kini dikenali dengan nama Pengkalan Hulu) dan Lenggong, Perak sejak akhir 1800.

  Untuk makluman anda pembaca setia orangperak.com, pemerintah negeri Reman turut mendominasi kawasan Kelian Intan dan mengusahakan perlombongan bijih timah dikawasan tersebut sehingga tercetusnya beberapa siri pertikaian dengan kerajaan negeri Perak. Anda boleh rujuk artikel Cerita Disebalik Perang Saudara Di Hulu Perak untuk makluman lanjut berkenaan hal ini.

  Bukti Negeri Reman Pernah Menapak Di Gerik

  Rata-rata masyarakat kita hari ini sudah lupa sepenuhnya dengan kewujudan sebuah negeri melayu berdaulat iaitu negeri Reman yang pernah bertapak lebih 100 tahun dahulu di tanah bumi negeri Perak. Apa yang sedihnya, ada yang tidak mengakui dan menyatakan bahawa ianya mitos semata-mata.

  Bukti Negeri Reman Pernah Menapak Di Gerik

  Ada seorang kenalan editor orangperak.com bernama Shah Sunan Al-Bugis cukup gemar dalam mencari khazanah yang tersembunyi di hutan belantara negara kita. Dalam bulan Ogos tahun 2017 yang lalu, beliau ada pergi melihat sebuah batu tanda sepadan yang menunjukkan sepadan negeri Reman dengan negeri Perak.

  Bukti Negeri Reman Pernah Menapak Di Gerik

  Lokasi batu tanda sepadan kawasan negeri Reman dengan negeri Perak seperti dalam gambar ini tertetak di kawasan bukit dalam hutan Belum, Gerik. Jelas tulisan rumi disebelah atas dan jawi disebelah bawah pada sisi badan batu tanda tersebut menunjukkan perkataan Perak dan Raman.

  Bukti Negeri Reman Pernah Menapak Di Gerik

  Apa yang menariknya, kawasan disekitar batu tersebut langsung tidak semak dan bersih keadaannya walaupun amat jarang sekali untuk manusia datang dan lalu lalang ke kawasan tersebut.

  Cuaca dan landskap hutan berkemungkinan menjadi salah satu faktor kenapa kawasan tersebut sentiasa bersih selain dari dikatakan terdapat “penjaga” yang diletakkan di kawasan sepadan tersebut.

  Bukti Negeri Reman Pernah Menapak Di Gerik

  Pada 1902, kerajaan Siam menghapuskan sistem pemerintahan beraja bawah pemerintahan Raja Reman dan menyerahkan daerah Hulu Perak kepada kerajaan Perak yang berlangsung di Kroh (kini Pengkalan Hulu) pada 16 Julai 1909. Anda boleh rujuk artikel bertajuk Pengkalan Hulu Dahulunya Ada Negeri Reman Yang Berdaulat.

  Freddie Aziz Jasbindar
  Freddie Aziz Jasbindar
  Pengasas orangperak.com dan pencinta sejarah tempatan negeri Perak.