● OrangPerak
Utama Berita Jejak Warisan Waktu Solat Cuaca Surprise Me!
Menjelang — --:--:--
Subuh
05:53
Syuruk
06:59
Zohor
13:04
Asar
16:21
Maghrib
19:03
Isyak
20:12
Berita

Batik Air Lancar Penerbangan Terus Ipoh-Singapura Mulai 1 Disember

24 Sep 2025 · 2 min baca · 1,381 ·Oleh Iskandar Zulqarnain

Batik Air Lancar Penerbangan Terus Ipoh-Singapura Mulai 1 Disember

Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah (LTSAS) bakal melakar sejarah baharu dalam industri penerbangan negeri apabila Batik Air Malaysia (Batik Air) secara rasmi mengumumkan pembukaan laluan strategik Ipoh-Singapura bermula 1 Disember ini.

Langkah ini dilihat sebagai satu lembaran baharu yang bakal merancakkan lagi potensi LTSAS sebagai hab penerbangan utama di rantau ini.

Menurut Exco Pelancongan, Industri, Pelaburan dan Pembangunan Koridor Perak, Loh Sze Yee, pengumuman ini merupakan satu pencapaian penting hasil usaha gigih dan berterusan kerajaan negeri dalam memperkasa sektor penerbangan serta pelancongan Perak.

"Dengan penyertaan Batik Air yang akan menggunakan pesawat Boeing 737 MAX, laluan Ipoh kini lebih pelbagai selain memudahkan pelancong domestik dan antarabangsa berulang-alik ke Singapura untuk perniagaan, pendidikan serta kekeluargaan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Kejayaan rundingan ini dicapai pada April lalu hasil perbincangan strategik antara Unit Strategi Ekonomi Negeri (SEU) dan Tourism Perak bersama pihak pengurusan tertinggi Batik Air.

Loh menjelaskan, pemilihan Singapura sebagai destinasi utama adalah berdasarkan kedudukannya sebagai pasaran pelancongan antarabangsa yang utama serta peranannya sebagai hab transit penting bagi rakyat Perak untuk ke destinasi antarabangsa yang lain.

Pengenalan laluan baharu ini hadir tepat pada masanya, selari dengan pertumbuhan memberangsangkan yang direkodkan oleh LTSAS. Lapangan terbang itu telah mencatatkan sejumlah 540,000 penumpang pada tahun 2024, satu peningkatan sebanyak 4.6 peratus berbanding tahun sebelumnya. Sehingga Mei lepas sahaja, jumlah penumpang telah mencecah hampir 220,000 orang.

Keyakinan terhadap potensi LTSAS turut disokong oleh projek naik taraf bernilai RM8 juta yang telah siap sepenuhnya pada April lalu. Projek ini berjaya meningkatkan kapasiti pengendalian penumpang secara drastik daripada 240 kepada 510 penumpang sejam, dan kapasiti tahunan melonjak daripada 500,000 kepada 700,000 penumpang.

Mengulas mengenai perancangan masa depan, beliau menegaskan komitmen kerajaan negeri untuk terus menarik lebih banyak penerbangan antarabangsa ke Ipoh.

Kerajaan negeri akan terus berusaha menambah bilangan penerbangan antarabangsa ke Ipoh serta mengalu-alukan kerjasama syarikat penerbangan dan industri pelancongan bagi menjadikan Perak pintu masuk antarabangsa yang lebih berdaya saing.

Sumber Bernama

Iskandar Zulqarnain
Iskandar Zulqarnain
Lihat Profil →

Komen (0)

Tiada komen.

Tinggalkan Komen

maks 2000 aksara
Komen tertakluk kepada semakan sebelum dipaparkan.