34 C
Ipoh
Tuesday, 23 July 2024

Asal Usul Dan Sejarah Nama Tanjung Rambutan

- Advertisement - Advertisement
- Advertisement - Advertisement

Tanjung Rambutan cukup sinonim dengan Hospital Bahagia Tanjung Rambutan yang mana ia adalah salah satu hospital kesihatan mental yang cukup terkenal di Malaysia.

Pernahkah anda tertanya-tanya tentang bagaimana dan dari mana datangnya nama Tanjung Rambutan? Artikel kali ini, kita akan cuba merungkaikan serba sedikit berdasarkan maklumat penceritaan lisan turun temurun.

Terdapat dua versi penceritaan tentang sejarah asal Tanjung Rambutan di negeri Perak. Ada yang menyatakan bahawa Tanjung Rambutan mula wujud dalam sekitar tahun 1800.

Dipercayai bahawa kawasan perumahan taman Ulu Kinta Raya yang ada sekarang di Tanjung Rambutan adalah merupakan kawasan penempatan awal yang dibuka oleh mereka yang berhijrah dari Sumatera dari keturunan Rawa.

Asal Usul Dan Sejarah Nama Tanjung Rambutan

Ada versi penceritaan lain pula menceritakan tentang sekumpulan keturunan dari Mandailing yang datang dari Sumatera dan membuka kawasan penempatan di Hulu Sungai Kinta.

Berbalik kepada penceritaan tentang bagaimana nama Tanjung Rambutan diberi. Kisahnya terdapat satu tanjung yang ada di Sungai Kinta dan terdapat sebatang pokok rambutan yang sebesar pemeluk orang dewasa di tanjung itu.

Oleh yang demikian, kawasan tersebut diberi nama sebagai Tanjung Rambutan. Difahamkan bahawa lokasi asal pokok rambutan itu dahulu terletak berhampiran dengan Stesyen Keretapi Tanjung Rambutan.

Asal Usul Dan Sejarah Nama Tanjung Rambutan

Sewaktu negeri Perak berada dibawah pentadbiran penjajahan British, Tanjung Rambutan mula berkembang pesat. Dalam tahun 1911, sebuah hospital sakit jiwa telah dibina berhampiran landasan keretapi.

Sekadar maklumat tambahan, nama asal kepada hospital sakit jiwa yang begitu sinonim dengan Tanjung Rambutan ini adalah Federal Lunatic Asylum dan Dr. W.F. Samuel telah dilantik menjadi Penguasa Perubatan yang pertama.

- Advertisement - Advertisement
Freddie Aziz Jasbindar
Freddie Aziz Jasbindarhttps://fred.my
Pengasas orangperak.com dan Pencinta Sejarah Tempatan Negeri Perak.
Terkini
- Advertisement - Advertisement

Moh baca!

Related news
- Advertisement - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here