Antologi Si Buta Huruf Jadi Pengetua Di Kerian

  Related

  Benarkah Jasad J.W.W. Birch Sudah Dipindahkan Dari Jiratnya Di Pasir Salak?

  Benarkah dakwaan tentang jasad Birch sudah dibawa keluar dan hanya tinggal pakaian beliau sahaja di sana dan ada juga dakwaan tentang pihak Inggeris membawa helikopter bagi tujuan memindahkan jasad Birch itu.

  Gunung Matsurat, Gunung Warisan Kinta

  Mengikut cerita tetua, pada zaman dahulu Gunung Matsurat adalah merupakan 'istana purba' yang didiami oleh Raja dan Permaisurinya. Hendak dijadikan cerita, mereka mengadakan majlis keraian di dalam 'istana purba' ini, maka bergegak gempitala suasananya. Secara tiba-tiba Sang Kelembai telah datang dan dipercayai terganggu dek suasana yang hingar-bingar di dalam 'istana purba' ini, menyebabkannya telah menyumpah segala yang berada di dalam gunung ini menjadi batu termasuk Raja dan Permaisurinya.

  Gunung Cheroh, Gunung Sejarah Kinta

  Ketika dalam pelayaran, mereka mengalami sesuatu yang aneh apabila melalui kawasan pergunungan batu kapur di Gunung Cheroh, hendak dijadikan cerita kapal yang dinaiki mereka tidak dapat meneruskan pelayaran apabila sampai di kaki Gunung Cheroh kerana laluan yang sempit dan tidak dalam.

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh terletak di dalam Mukim Ulu Kinta, Daerah Kinta, Perak.

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang Pertama

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang pertama dalam sistem penggiliran jawatan Panglima Kinta SABD.

  Share

  ‘Si Buta Huruf Jadi Pengetua’ merupakan sebuah karya antologi yang berkisar tentang kisah hidup 17 pengetua dan pemimpin pendidikan di daerah Kerian, Parit Buntar, Perak. Buku ini dilancarkan bagi mengabadikan segala pengalaman hidup mereka sebagai seorang guru.

  Mohd Saad Hashim selaku Yang Dipertua Majlis Pengetua Sekolah Malaysia (MPSM) daerah Kerian mengatakan bahawa buku itu merupakan sebuah idea pihak mereka bagi menyelami hati budi dan pahit manis kehidupan seorang manusia yang bermula sebagai seorang guru biasa sehingga berjaya menjawat jawatan tertinggi di sekolah iaitu sebagai seorang pengetua.

  Menurut Mohd Saad Hashim, dari himpunan hasil karya para pengetua dan pemimpin pendidikan maka terciptalah buku ‘Si Buta Huruf Menjadi Pengetua’ yang memuatkan 17 kisah pengalaman mereka seawal menjawat jawatan guru sehinggalah ke era persaraan. Kesemua cerita-cerita dimuatkan dalam karya ini adalah kisah benar yang dilalui oleh setiap penulis, cuma penyampaian cerita diterjemahkan semula dalam bentuk naratif supaya pembaca tidak bosan.

  Mohd Saad Hashim turut menyatakan bahawa melalui buku ini, banyak pengajaran yang boleh diambil oleh para guru, pelajar dan pemimpin pendidikan untuk lebih menghargai amanah yang diberikan kepada mereka melalui isu-isu menarik dipaparkan. Beliau berkata demikian sewaktu majlis pelancaran karya antologi ‘Si Buta Huruf Jadi Pengetua’ peringkat daerah Kerian.

  Mohd Saad juga memaklumkan pihaknya mengambil masa lebih kurang selama enam bulan untuk menyiapkan karya buku itu dan sebanyak 1,000 naskhah telah dicetak bagi diedarkan ke seluruh negara. Dengan harga mampu milik, senaskhah hanya berharga RM15 sahaja. Mana-mana individu yang berminat boleh mendapatkan buku tersebut melalui Pejabat pendidikan Daerah (PPD) Kerian atau dari pihak MPSM daerah Kerian sendiri.

  Freddie Aziz Jasbindar
  Freddie Aziz Jasbindar
  Pengasas orangperak.com dan pencinta sejarah tempatan negeri Perak.