Antologi Si Buta Huruf Jadi Pengetua Di Kerian

‘Si Buta Huruf Jadi Pengetua’ merupakan sebuah karya antologi yang berkisar tentang kisah hidup 17 pengetua dan pemimpin pendidikan di daerah Kerian, Parit Buntar, Perak. Buku ini dilancarkan bagi mengabadikan segala pengalaman hidup mereka sebagai seorang guru.

Mohd Saad Hashim selaku Yang Dipertua Majlis Pengetua Sekolah Malaysia (MPSM) daerah Kerian mengatakan bahawa buku itu merupakan sebuah idea pihak mereka bagi menyelami hati budi dan pahit manis kehidupan seorang manusia yang bermula sebagai seorang guru biasa sehingga berjaya menjawat jawatan tertinggi di sekolah iaitu sebagai seorang pengetua.

Menurut Mohd Saad Hashim, dari himpunan hasil karya para pengetua dan pemimpin pendidikan maka terciptalah buku ‘Si Buta Huruf Menjadi Pengetua’ yang memuatkan 17 kisah pengalaman mereka seawal menjawat jawatan guru sehinggalah ke era persaraan. Kesemua cerita-cerita dimuatkan dalam karya ini adalah kisah benar yang dilalui oleh setiap penulis, cuma penyampaian cerita diterjemahkan semula dalam bentuk naratif supaya pembaca tidak bosan.

Mohd Saad Hashim turut menyatakan bahawa melalui buku ini, banyak pengajaran yang boleh diambil oleh para guru, pelajar dan pemimpin pendidikan untuk lebih menghargai amanah yang diberikan kepada mereka melalui isu-isu menarik dipaparkan. Beliau berkata demikian sewaktu majlis pelancaran karya antologi ‘Si Buta Huruf Jadi Pengetua’ peringkat daerah Kerian.

Mohd Saad juga memaklumkan pihaknya mengambil masa lebih kurang selama enam bulan untuk menyiapkan karya buku itu dan sebanyak 1,000 naskhah telah dicetak bagi diedarkan ke seluruh negara. Dengan harga mampu milik, senaskhah hanya berharga RM15 sahaja. Mana-mana individu yang berminat boleh mendapatkan buku tersebut melalui Pejabat pendidikan Daerah (PPD) Kerian atau dari pihak MPSM daerah Kerian sendiri.

Anda dijemput untuk like facebook page rasmi orangperak.com

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here