32.9 C
Ipoh
Saturday, 13 July 2024

Sumpahan Anak Yatim Mitos Ban Pecah, Tanjung Piandang

- Advertisement - Advertisement
- Advertisement - Advertisement

Ban Pecah yang terletak di Tanjung Piandang ini merupakan salah satu destinasi popular bagi kaki pancing dan juga lokasi menarik jurugambar perkahwinan kerana pemandangan laut yang sangat cantik terutamanya sewaktu matahari terbenam.

Tahukah anda lokasi yang menjadi pilihan keluarga bersantai pada hujung minggu ini rupa-rupanya mempunyai sejarah yang tersendiri.

Pantai unik ini menerima ramai pengunjung hampir setiap hari. Menurut penduduk tempatan, kawasan tersebut merupakan kawasan penanaman sawah padi yang subur pada sekitar tahun 1960-an.

Menurut cerita lisan penduduk tempatan, kononnya sumpahan seorang anak yatim piatu telah menukar wajah sawah yang subur menjadi laut. Kisah ini tidak pernah dilupai oleh penduduk daerah tersebut dan daerah berdekatan seperti Bandar Baharu, Kedah dan daerah Seberang Perai Selatan, Pulau Pinang. Antara individu yang masih mengingati cerita ini ialah Masjuri Anang, 82.

ban pecah

Bekas imam di kampung tersebut memberitahu, kisah tersebut menjadi bualan penduduk kampung ketika itu. Namun, meniti peredaran zaman, kisah itu lenyap sedikit demi sedikit. “Memang benar dahulunya kawasan pantai ini adalah ‘lautan sawah’ padi yang amat subur iaitu kira-kira 400 hektar luasnya. Ia milik penduduk kampung termasuk dua beradik yang merupakan anak orang berada.”

“Hampir dua pertiga tanah sawah itu milik mereka. Sebelum saudara yang sulung meninggal dunia, dia telah meminta adiknya menjaga anaknya dan tanah sawah miliknya. Namun, ketika anak-anak itu sedang membesar, bapa saudara mereka telah mengkhianati amanah tersebut. Semua bahagian harta milik si abang tidak diserahkan seperti yang diamanahkan, sebaliknya dibolot oleh si adik,” ujar Masjuri.

sawah padi

Ceritanya lagi, untuk menyara hidup, anak yatim yang malang itu terpaksa bekerja keras setiap hari untuk mendapatkan sesuap nasi. Menurutnya lagi, cakap-cakap masyarakat setempat pada masa itu menyedarkan anak yatim itu bahawa bapa saudara mereka telah mengkhianati amanah ayahnya.

“Dia bertemu bapa saudaranya bertanyakan perkara itu tetapi disangkal dan dihalau keluar. Sebelum meninggalkan kampung, anak itu berdoa, ‘Ya Allah, jika benar apa yang berlaku ini, engkau tunjukkan balasannya’. Sejak itu,ombak mula mengganas memecah benteng sawah atau ban yang dibina.”

“Kawasan bendang dan kebun kelapa bertukar menjadi pantai menyebabkan penduduk kampung cemas. Segala usaha dilakukan seperti menambak dan cuba mengalirkan air laut ke dalam kolam, tetapi tidak berkesan sehingga segelintir penduduk kampung menggunakan bomoh dan pawang,” ujarnya.

Perkara itu diakui oleh seorang lagi penghuni kampung itu, Ahmad Mukri, 72. “Saya masih ingat lagi penduduk mengorbankan seekor lembu putih atas kehendak pawang. Ketika itu, saya berusia belasan tahun dan lihat sendiri tulang-tulang lembu bertaburan di tepi pantai.”

Sementara itu, seorang pemilik gerai, Hassan Mohamad, 46, mengakui pernah melihat objek seperti pintu air ban di tengah-tengah pantai ketika air surut. “Saya masih dapat melihat pintu air jauh ke tengah laut iaitu kira-kira dua atau tiga kilometer dari pantai. Pintu air itu jelas menjadi bukti bahawa kawasan laut sekarang adalah ban satu ketika dahulu,” katanya.

Seorang penduduk yang sering bermain di kawasan Ban Pecah ketika usia remaja, Ishak Cik, 62, bagaimanapun mempunyai pandangan berbeza. Beliau berpendapat, kejadian itu merupakan satu fenomena alam yang berpunca daripada hakisan pantai dan ombak besar yang berlaku sekitar awal tahun 1960-an.

cerucuk pantai

“Saban hari ketika itu, ombak besar melanda kawasan terlibat. Tanah arwah ayah saya seluas 1.61 hektar turut menjadi korban. Apa nak buat, dulu sawah, kini jadi laut. Cuma geran tanah yang tinggal dalam laci,”katanya.

Menurut Ishak, akibat hakisan teruk, kerajaan telah menambak pesisir pantai dengan batu sepanjang kira-kira empat kilometer bermula dari Sungai Baru ke Sungai Burung sehingga ke Kampung Nelayan Baru, Tanjung Piandang, Perak.

suasana matahari terbenam

Apapun cerita disebaliknya, marilah kita ke Ban Pecah di Tanjung Piandang ini yang dikatakan syurga pemancing dan juga lokasi penggemar makanan laut. Moh kiter..!

- Advertisement - Advertisement
하늘
하늘
꿈을 꾸고 믿을 수 있다면 이룰 수도 있다. 세상에서 보고싶은 변화가 있다면 당신 스스로 그 변화가 되어라. 성공에 대한 의지를 품는 것은 무엇보다 중요하다.
Terkini
- Advertisement - Advertisement

Moh baca!

Related news
- Advertisement - Advertisement

1 COMMENT

  1. Tanah arwah Bapa saya yang dikongsi dengan nenek, seluas 7 ekar, tenggelam lebih dari setengah. tinggal suku ekar sahaja yang kini ditanam padi, dahulunya sebelum tenggelam kami membuat contract farming kolam udang harimau, sempat juga merasa hasil udang dua tan. Kini bapa saudara Pak Sahak (Tok Siak) masjid tanjung piandang masih tinggal disana.
    yang ttg anak yatim tersebut kalau tak silap nama dia Tahir, sering meminta belas kasihan org2 kampung “Sawar sawar” bahasa banjar iaitu meminta pakaian baju dan seluar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here