Orang Perak Hantar 240 Poskad Dan 100 Kad Raya Sempena Aidilftri Tahun 2025

Setiap tahun, menjelang Hari Raya Aidilfitri, ramai yang menantikan saat-saat istimewa seperti berkumpul bersama keluarga, menikmati juadah tradisional, dan tidak ketinggalan, menerima kad dan poskad raya sebagai tanda ingatan. Bagi pengikut setia Orang Perak, tahun 2025 menandakan satu lagi babak istimewa dalam tradisi ini.
Dengan penuh rasa syukur dan semangat kekeluargaan, Orang Perak telah menghantar 240 poskad dan 100 kad raya kepada para pengikutnya. Pada 23 Mac 2025, 140 poskad dan 1 kad raya yang merupakan kad dan poskad ucapan Selamat Hari Raya terakhir bagi tahun ini telah dihantar, khusus untuk mereka yang telah mengisi borang permohonan tempoh hari.

Sepanjang tempoh permohonan dibuka, Orang Perak menerima sebanyak 448 maklum balas daripada peminat setia dari pelbagai negeri dan negara. Berikut adalah pecahan terperinci permohonan yang diterima:
- Perak – 354
- Selangor – 35
- Pulau Pinang – 10
- Kelantan – 7
- Putrajaya – 7
- Johor – 7
- Pahang – 5
- Kuala Lumpur – 5
- Negeri Sembilan – 5
- Terengganu – 3
- Melaka – 3
- Sarawak – 3
- Singapura – 2
- Brunei – 2
Namun, disebabkan oleh keterbatasan jumlah kad dan poskad raya yang ditempah, hanya 100 kad raya dan 240 poskad dapat dihantar pada tahun ini. Walaupun begitu, pihak Orang Perak amat bersyukur dengan sambutan yang begitu menggalakkan daripada para pengikut.
InshaAllah, pada tahun hadapan, usaha akan digandakan untuk memastikan lebih banyak kad dan poskad raya dapat dihantar kepada peminat setia. Pihak Orang Perak menghantar kad raya serta surat ucapan hari raya kepada pembesar-pembesar negeri Perak. Manakala beberapa kad dihantar kepada pengikut Orang Perak manakala selebihnya menerima poskad raya.

Sambutan Luar Biasa dari Seluruh Pelusuk Negeri dan Negara
Sambutan yang diterima bukan sahaja datang dari negeri Perak, tetapi juga dari seluruh Malaysia dan bahkan negara jiran seperti Singapura dan Brunei. Ini membuktikan bahawa Orang Perak bukan sekadar sebuah platform untuk masyarakat Perak, tetapi juga sebagai wadah yang menyatukan semua dalam semangat kecintaan terhadap sejarah, warisan, dan budaya.
Perak, sebagai negeri yang kaya dengan sejarah dan warisan, sentiasa menjadi tumpuan ramai. Dengan sambutan yang begitu menggalakkan ini, Orang Perak bertekad untuk terus berkongsi kisah-kisah menarik tentang negeri ini. Dari Istana Kellie yang megah hingga ke Gua Tempurung yang penuh misteri, setiap cerita yang dikongsikan adalah sebahagian daripada usaha untuk memelihara warisan negeri Perak.

Ucapan Terima Kasih dari Tim Orang Perak
Iskandar Zulqarnain, mewakili admin Orang Perak yang lain seperti Freddie Aziz, Malik Sham, dan Saiful Rezal, mengucapkan ribuan terima kasih atas sokongan yang tidak berbelah bahagi daripada para pengikut. Tahun 2025 menandakan tahun ke-9 Orang Perak beroperasi, dan semangat yang diberikan oleh peminat setia telah menjadi pendorong utama untuk terus berkongsi kisah-kisah menarik tentang negeri Perak.
“Kami amat menghargai setiap maklum balas dan sokongan yang diberikan. Tanpa anda semua, mungkin kami tidak akan mampu bertahan selama ini. Setiap kad dan poskad yang dihantar adalah simbol penghargaan kami kepada anda semua,” kata Iskandar.

Tradisi Kad dan Poskad Raya: Simbol Keceriaan dan Kekeluargaan
Tradisi menghantar kad dan poskad raya sebenarnya telah lama wujud sejak zaman dahulu lagi. Ia bukan sekadar sekeping kertas, tetapi ia membawa mesej kasih sayang dan ingatan. Dalam era digital ini, di mana segala-galanya boleh dilakukan dengan pantas melalui pesanan teks atau media sosial, kad dan poskad raya fizikal masih mempunyai nilai sentimental yang tinggi.
Bagi Orang Perak, menghantar kad dan poskad raya adalah cara untuk menyambung silaturahim dengan peminat setia. Ia juga merupakan salah satu cara untuk mengekalkan tradisi lama dalam bentuk yang lebih moden dan relevan.

Harapan untuk Masa Depan
Orang Perak berharap agar tradisi ini dapat diteruskan pada tahun-tahun akan datang. Dengan sokongan yang berterusan daripada peminat, pihak Orang Perak berazam untuk meningkatkan jumlah kad dan poskad yang dihantar setiap tahun. Selain itu, mereka juga merancang untuk memperluas lagi kandungan yang dikongsikan, bukan sekadar tentang sejarah dan warisan, tetapi juga tentang perkembangan semasa negeri Perak.
“Kami berharap agar Orang Perak dapat terus menjadi platform yang menyatukan semua orang, tidak kira di mana mereka berada. Semoga dengan setiap kad dan poskad yang dihantar, ia dapat membawa keceriaan dan kebahagiaan kepada semua,” tambah Iskandar.

Penutup: Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin
Sebagai penutup, tim Orang Perak mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua peminat setia. Semoga Aidilfitri tahun ini membawa kebahagiaan, kedamaian, dan keberkatan kepada semua. Jangan lupa untuk memohon maaf zahir dan batin, kerana inilah masa yang terbaik untuk memperbaiki hubungan dan menyambung silaturahim.
Terima kasih sekali lagi atas sokongan anda semua. Semoga kita semua dapat terus bersama-sama dalam memelihara dan mempromosikan keindahan negeri Perak. Selamat Hari Raya!