Kenangan Serta Jasa Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin

  Related

  Benarkah Jasad J.W.W. Birch Sudah Dipindahkan Dari Jiratnya Di Pasir Salak?

  Benarkah dakwaan tentang jasad Birch sudah dibawa keluar dan hanya tinggal pakaian beliau sahaja di sana dan ada juga dakwaan tentang pihak Inggeris membawa helikopter bagi tujuan memindahkan jasad Birch itu.

  Gunung Matsurat, Gunung Warisan Kinta

  Mengikut cerita tetua, pada zaman dahulu Gunung Matsurat adalah merupakan 'istana purba' yang didiami oleh Raja dan Permaisurinya. Hendak dijadikan cerita, mereka mengadakan majlis keraian di dalam 'istana purba' ini, maka bergegak gempitala suasananya. Secara tiba-tiba Sang Kelembai telah datang dan dipercayai terganggu dek suasana yang hingar-bingar di dalam 'istana purba' ini, menyebabkannya telah menyumpah segala yang berada di dalam gunung ini menjadi batu termasuk Raja dan Permaisurinya.

  Gunung Cheroh, Gunung Sejarah Kinta

  Ketika dalam pelayaran, mereka mengalami sesuatu yang aneh apabila melalui kawasan pergunungan batu kapur di Gunung Cheroh, hendak dijadikan cerita kapal yang dinaiki mereka tidak dapat meneruskan pelayaran apabila sampai di kaki Gunung Cheroh kerana laluan yang sempit dan tidak dalam.

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh terletak di dalam Mukim Ulu Kinta, Daerah Kinta, Perak.

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang Pertama

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang pertama dalam sistem penggiliran jawatan Panglima Kinta SABD.

  Share

  Seorang tokoh yang disegani dan hebat, beliau dilahirkan pada tahun 1956 dan beliau adalah individu yang bernama Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar. Jika anda tidak tahu, Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar adalah merupakan seorang Adun dikawasan Kubu Gajah sejak tahun 2008 lagi dan untuk makluman anda, beliau juga adalah bekas ahli parlimen Larut pada tahun 1999 hingga tahun 2008.

  Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar amat dikenali dan dihormati sebagai seorang pengurus pasukan buat Persatuan Bola Sepak Negeri Perak dan Bekas Naib Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) pada dalam lingkungan tahun 1990 an. Imbas kembali pada zaman kegemilangan untuk penggunaan awal untuk slogan Kejor Yeop Kejor, pada zaman itulah semuanya kelihatan gah di bawah kepimpinannya.

  Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar

  Untuk makluman anda semua pembaca setia orangperak.com, Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar pernah juga dilantik oleh Presiden FAM iaitu Sultan Ahmad Shah (Sultan Pahang Moden yang ke 5) untuk memegang jawatan sebagai Jawatankuasa Kewangan dan Jawatankuasa Pertandingan FAM dalam penggal ke tahun 2010 sehingga ke tahun 2014.

  Beliau iaitu Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar juga adalah individu yang mencadangkan supaya Malaysia membuka ruang kepada pemain bola sepak dari negara ASEAN untuk beraksi di dalam liga tempatan atas tiket pemain tempatan sepertimana yang pernah dibuat oleh liga di negara-negara Kesatuan Eropah. Dalam masa yang sama, beliau jugalah yang mencadangkan kepada Persatuan Bola Sepak Negeri untuk mengambil alih pengurusan stadium untuk setiap negeri masing-masing.

  Hal ini amat disokong baik oleh semua pihak yang terlibat kerana ia dapat memberi impak positif yang baik kepada semua persatuan yang terlibat supaya mereka dapat menjana pendapatan bagi mengisi tabung-tabung persatuan dan tidak hanya mengharapkan bantuan penuh daripada kerajaan negeri masing-masing sahaja. Sifat berpandangan jauh beliau telah memberi impak yang positif dalam kemajuan sukan untuk semua negeri yang ada di dalam Malaysia.

  Satu lagi fakta penting berkenaan tokoh ini yang wajar diingati oleh semua penduduk Perak khususnya penduduk Selama, Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar adalah individu yang mencadangkan agar Selama wajar dinaikkan tarafnya untuk menjadi sebuah daerah baru di dalam negeri Perak. Cadangan ini dilihat banyak memberi impak yang positif kepada penduduk di Selama kerana secara tidak langsung, banyak peluang-peluang pekerjaan dari sektor swasta dan sektor kerajaan bakal timbul dan boleh dipenuhi oleh masyarakat apabila Selama dijadikan sebagai daerah.

  Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar

  Bekas Ahli Parlimen Larut, Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar disahkan meninggal dunia pada umur 61 tahun di Hospital KPJ Ipoh bertarikh 9 Jun 2017 sekitar jam 8.45 pagi kerana demam yang berterusan dan dijangkiti kuman. Khidmat, jasa dan baktinya tidak terhenti hanya kepada bidang sukan bola sepak sahaja malah amat cemerlang sebagai pemimpin kepada rakyat kerana pernah memegang jawatan sebagai Ahli Parlimen Larut dan Ahli Dewan Undangan Negeri di Kubu Gajah.

  Pemergian Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar adalah satu kehilangan yang amat besar buat negeri Perak dan juga negara kita Malaysia. Kami dari orangperak.com merakamkan ucapan takziah kepada keluarga Allahyarham Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar kami percaya bahawa seluruh warga Perak dan Malaysia amat berduka cita atas kehilangan ini. Mari sama-sama kita sedekahkan Al Fatihah dan semoga arwah berada dalam kalangan hamba-hambaNya yang beriman. Al Fatihah.

  Freddie Aziz Jasbindar
  Freddie Aziz Jasbindar
  Pengasas orangperak.com dan pencinta sejarah tempatan negeri Perak.