28 C
Ipoh
Wednesday, 12 February 2025

Beruang Matahari, Maskot Tourism Malaysia 2026

- Advertisement -
- Advertisement -

Baru-baru ini, Beruang Matahari telah dipilih sebagai ikon dan maskot bagi Kempen Tahun Melawat Malaysia 2026 (VM2026). Dikenali juga sebagai Beruang Madu, maskot haiwan ini telah dinamakan sebagai Wira (beruang jantan) dan Manja (beruang betina).

Beruang matahari dipilih kerana ia merupakan spesis beruang terkecil di dunia dan merupakan spesies yang unik serta asli di kawasan tropika Asia Tenggara termasuk Malaysia.

Wira dan Manja. Ikon Tourism Malaysia 2026

Watak maskot Wira dan Manja itu direka dalam gaya animasi yang comel dan menarik untuk memikat semua peringkat umur selain menarik kedatangan pelancong ke negara ini. Ikon kempen itu didedahkan buat pertama kali pada Majlis Pelancaran VM2026.

Beruang Matahari mendapat namanya oleh kerana tanda oren kekuningan yang terdapat menyerlah pada dadanya. Ia adalah jenis beruang yang terkecil didunia dengan ketinggian 1.2-1.5m dan berat 27-70kg. Walaupun begitu, ia masih haiwan yang bahaya. Ia cekap memanjat dengan menggunakan kaki yang besar dengan kuku berbentuk sabit yang yang panjang.

Beruang Matahari @ Beruang Madu Malaya

Haiwan ini sebenarnya menjadikan hutan hujan tropika Asia Tenggara, Indochina, Semenanjung Malaysia, Pulau Sumatra sehinggalah ke Pulau Borneo sebagai habitatnya. Spesis Beruang Matahari yang terdapat di Thailand dan Semenanjung Malaysia dikenali sebagai Malayan sun bear (H. m. malayanus). Manakala di Kepulauan Borneo pula dikenali sebagai Bornean sun bear (H. m. euryspilus).

Beruang Matahari Malaya ialah spesis haiwan terkecil dari keluarga Ursidae berbanding beruang kutub dan grizzly. Saiz beruang ini hanyalah sepanjang 150 sentimeter dan beratnya boleh mencecah 70 kilogram.

Dengan bulunya pendek dan halus, ia nyata berbeza dengan buku beruang lain yang lebih lebat kerana beradaptasi dengan cuaca di geografi yang rendah serta panas seperti di Semenanjung Malaysia ini.

Meskipun ia merupakan beruang ini terkecil dalam spesis beruang, namun ia tetap berbahaya kerana mempunyai cakarnya yang panjang seperti sabit. Nampak comel, tetapi jika anda berhadapan dengannya anda perlu berjaga-jaga. Beruang matahari mempunya kuku panjang yang begitu berguna untuk memanjat pokok bagi mencari makanan kegemarannya, iaitu madu. Dengan lidahnya sangat panjang, sekitar 25 sentimeter supaya dapat keluarkan madu dari sarang lebah.

Beruang Matahari sedang berehat

Di semenanjung, selain banyak kes serangan harimau terhadap penoreh getah, beruang matahari juga menyumbang kepada kes serangan yang berlaku sehinggakan ada serangan yang membawa maut. Beruang ini juga memakan serangga dan buah-buahan. Kukunya digunakan juga dalam mengorek dahan mati dan tanah untuk mencari sebarang serangga seperti kumbang dan anai-anai sebagai sumber protein. Beruang ini juga banyak menghabiskan masa di atas pokok.

Uniknya spesis beruang ini berbanding beruang lain ialah ia tidak perlu berhibernasi kerana hidup di kawasan tropika yang tidak mempunyai kitaran empat musim, berbeza dengan spesis beruang lain di kawasan latitud utara yang harus berhibernasi apabila tibanya musim sejuk.

Seperti mana banyak haiwan unik lain di Malaysia, beruang matahari ini juga tidak terlepas menjadi mangsa buruan bagi mendapatkan bulu dan hempedunya yang dianggap berkhasiat dalam perubatan tradisional Cina. Dalam tahun 2007, pihak IUCN mengkelaskan beruang matahari sebagai spesis yang berisiko ‘terdedah’.

Banyak zoo di Malaysia memelihara dan memulihara beruang matahari ancaman pembangunan dan pemburuan haram. Terdapat juga pusat pemuliharaan bernama Pusat Pemuliharaan Beruang Matahari Borneo (Bornean Sun Bear Conservation Centre) yang bertempat di Sepilok, Sabah bagi meningkatkan kesedaran orang ramai tentang kewujudan haiwan yang comel ini.

Zoo Taiping

Sudah tentu kita di negeri Perak, Zoo Taiping antara zoo yang juga memelihara Beruang Matahari ini. Jadi jom kita berkunjung ke Zoo Taiping bagi melihat dengan lebih dekat haiwan yang menjadi maskot kebangsaan kita bagi Tahun Melawat Malaysia 2026.

Semoga kita semua peka dengan kewujudan beruang matahari ini dan bersamalah kita melindunginya dari diancam kepupusan!

Rujukan :

  1. Website Zoo Taiping
  2. Tourism Malayisa
  3. Wikipedia
  4. Malaysian Wildlife.org
- Advertisement -
Iskandar Zulqarnain
Iskandar Zulqarnain
Pengasas bersama orangperak.com dan Jejak Warisan Teluk Intan
Terkini
- Advertisement -

Moh baca!

Related news
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here