33 C
Ipoh
Tuesday, 23 July 2024

Bendera Perak, Kebesaran Negeri Berdaulat

- Advertisement - Advertisement
- Advertisement - Advertisement

Bendera negeri adalah lambang kebanggaan dan penghormatan bagi setiap negeri di Malaysia. Setiap bendera negari mengandungi makna dan perlambangan tersendiri yang menggambarkan sejarah, budaya dan keagungan negari tersebut. Dalam artikel ini, kita akan menerokai bendera yang bermakna iaitu Bendera Perak dan meneliti peranan Sultan dan Raja dalam bendera ini.

Bendera Perak, Kebesaran Negeri Berdaulat
Bendera rasmi negeri Perak Darul Ridzuan

Maksud Bendera Perak

Bendera Perak merupakan bendera rasmi buat negeri Perak Darul Ridzuan yang menarik perhatian. Ia mempunyai tiga jalur yang sama lebar berwarna putih, kuning dan hitam. Setiap warna ini membawa maksud tersendiri dalam konteks kesultanan negeri Perak.

Warna putih melambangkan kebesaran Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan. Ini adalah penghormatan kepada Sultan sebagai pemimpin tertinggi di negeri Perak Darul Ridzuan.

Warna kuning melambangkan kebesaran Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Perak Darul Ridzuan, yang merupakan pelengkap dalam struktur pemerintahan negeri Perak Darul Ridzuan.

Warna hitam melambangkan kebesaran Duli Yang Maha Amat Mulia Raja Di Hilir Perak Darul Ridzuan. Ini menggariskan peranan penting Raja Di Hilir dalam hierarki pemerintahan negeri Perak Darul Ridzuan.

Sejarah Kewujudan Bendera Perak

Raja Muda Yusuf sewaktu memangku jawatan Sultan Perak telah meluluskan usul untuk mewujudkan bendera untuk negeri Perak dalam Majlis Mesyuarat Negeri Perak pada tarikh 1 Mac 1879.

Dalam usul tersebut, terdapat gambaran bendera yang mempunyai 3 jalur warna yang sepertimana kita dalam lihat pada hari ini dalam warna jalur bendera negeri Perak Darul Ridzuan.

Untuk bacaan lebih terperinci berkenaan dengan sejarah kewujudan bendera Negeri Perak, anda boleh baca artikel yang pernah kami terbitkan sebelum ini di pautan Sejarah Kewujudan Bendera Perak.

Muat Turun Fail Rasmi Bendera Perak

Format fail rasmi bendera Negeri Perak dalam format Photoshop, Adobe Illustrator, dan gambar ada disediakan dibawah mengikut keperluan anda.

Sila klik pada pautan yang sesuai untuk memuat turun fail dalam format yang anda perlukan.

Penutup

Bendera Negeri Perak adalah simbol kebesaran dan kehormatan negeri Perak. Ia melambangkan peranan Sultan dan Raja dalam bendera ini memperkuat konsep raja berdaulat dalam pemerintahan negeri.

Bendera Negeri Perak adalah satu harta yang tidak ternilai buat rakyat di negeri Perak. Oleh yang demikian, kita wajar untuk menghargai warisan budaya dan kesetiaan kepada sistem pemerintahan yang kukuh.

- Advertisement - Advertisement
Freddie Aziz Jasbindar
Freddie Aziz Jasbindarhttps://fred.my
Pengasas orangperak.com dan Pencinta Sejarah Tempatan Negeri Perak.
Terkini
- Advertisement - Advertisement

Moh baca!

Related news
- Advertisement - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here