Perjanjian Pangkor

Perjanjian Pangkor telah dimanterai pada tarikh 20 Januari 1874 dan ia adalah merupakan sebuah perjanjian yang termaktub di antara pihak Inggeris dengan negeri Perak.

Perjanjian tersebut dibuat antara Gabenor Negeri-Negeri Selat iaitu Sir Andrew Clarke telah mewakili pihak Inggeris dan Raja Muda Abdullah yang berkuasa di Hilir Perak bersama-sama dengan pembesar-pembesar yang menyokong baginda iaitu Bendahara, Temenggung, Orang Kaya Menteri, Shahbandar, Raja Mahkota, Laksamana dan Dato Sagor.

Secara asasnya, perjanjian ini secara tidak langsung telah memberi kebenaran kepada pihak Inggeris untuk mencampuri urusan pentadbiran di negeri Perak.

Perjanjian ini adalah merupakan satu kesilapan besar yang telah dilakukan oleh Raja Abdullah kerana ia telah membuka kepada campur tangan pihak Inggeris secara rasmi ke dalam urusan pentadbiran negeri Melayu.

Perjanjian ini telah ditandatangani di atas kapal HMS Pluto yang berlabuh di Selat Dinding, iaitu di kawasan perairan di antara Lumut dan Pulau Pangkor.

Dengan persetujuan Sultan Abdullah, Gabenor Sir Andrew Clarke lantang dan berani untuk menurunkan takhta Sultan Ismail (Sultan Perak ke 25) yang berkuasa di Hulu Perak daripada gelaran sultan kepada Sultan Muda dengan wang pencen 1,000 setiap bulan.

Selain itu, Ngah Ibrahim juga tidak lagi diakui sebagai pemerintah di kawasan Larut.

Perjanjian Pangkor

Faktor Perjanjian Pangkor

Tidak dapat dinafikan lagi bahawa negeri Perak adalah merupakan pengeluar bijih timah utama di dunia yang mendahului United Kingdom sejak sebelum abad ke 19 lagi.

Pada masa yang sama, pihak Inggeris sudah berkuasa di Pulau Pinang, Melaka dan Singapura lantas mereka menganggap Perak sebagai sebuah negeri yang amat penting dan strategik kedudukannya.

Namun, perniagaan bijih timah pada waktu itu di negeri Perak agak terganggu kerana keadaan di negeri Perak agak tidak stabil dan kurang selamat kerana tercetusnya Perang Larut serta terdapat pergaduhan antara beberapa kongsi gelap Cina.

Perjanjian Pangkor ini asalnya berputik sejak daripada kemangkatan Sultan Ali (Sultan Perak ke 24) dalam tahun 1871. Raja Abdullah pada waktu itu sebagai Raja Muda yang sepatutnya dilantik sebagai sultan baru tidak menghadiri upacara pengebumian Almarhum Sultan Ali.

Oleh kerana hal tersebut, Raja Bendahara Raja Ismail telah diangkat dan ditabalkan sebagai Sultan Perak kerana mengikut istiadat pertabalan Raja-raja Melayu, baginda ialah sultan yang sah oleh kerana memiliki alat-alat kebesaran diraja.

Perjanjian Pangkor

Sultan Abdullah II (Sultan Perak ke 26)

Raja Abdullah merasa tidak puas hati dan ia telah mendorong Raja Abdullah untuk meminta bantuan pihak Inggeris. Dalam pada masa yang sama, berlakunya permusuhan antara dua kongsi gelap Cina iaitu Ghee Hin yang dipimpin oleh Chin Ah Yam dan Hai San yang dipimpin oleh Chung Keng Quee untuk merebut lombong bijih timah.

Bantuan daripada pihak Inggeris diperlukan oleh Raja Abdullah untuk menyelesaikan dua masalah tersebut. Pihak Inggeris melihat perkara ini sebagai peluang keemasan untuk mengembangkan pengaruhnya di Asia Tenggara dan menguasai perdagangan bijih timah.

Siapakah Yang Terlibat Dalam Perjanjian Pangkor 1874

Hasilnya, Perjanjian Pangkor telah ditandatangani dalam tahun 1874 yang melibatkan Raja Abdullah (Raja Muda Perak) bersama-sama dengan pembesar-pembesar yang menyokong baginda dihadapan Gabenor Negeri-negeri Selat, Sir Andrew Clarke.

Pembesar pembesar yang terlibat dalam perjumpaan dalam perjanjian tersebut adalah seperti Bendahara, Temenggung, Orang Kaya Menteri, Syahbandar, Raja Mahkota, Laksamana dan Dato Sagor.

Perjanjian Pangkor

Sultan Yusuf (Sultan Perak ke 27)

Syarat-Syarat Perjanjian Pangkor

Perjumpaan mesyuarat Raja Abdullah, Sir Andrew Clarke dan beberapa Orang Besar Perak tanpa kehadiran Sultan Ismail dan Raja Yusuf di Pulau Pangkor pada 20 Januari 1874 telah menghasilkan Perjanjian Pangkor dan syarat-syaratnya adalah seperti berikut:

Raja Muda Abdullah diangkat menjadi Sultan Perak, Bendahara Ismail bekas Sultan itu dibenarkan memakai gelaran Sultan Muda; Sultan Perak hendaklah menyediakan tempat Residen itu, nasihat Residen British hendaklah diikuti kecuali pada perkara-perkara yang mengenai agama dan adat orang Melayu; fasal menjaga dan memungut segala cukai dan hasil negeri, demikian pula aturan pemerintahan Am hendaklah ditetapkan dengan nasihat Residen British.

 1. Raja Muda Abdulah diiktiraf sebagai Sultan Perak.
 2. Raja Bendahara Ismail, yang sekarang ini menjadi Pemangku Sultan, dibenar mengekalkan gelaran Sultan Muda dengan diberi pencen dan sebuah wilayah kecil diserahkan hak kepadanya.
 3. Segala perlantikan pegawai besar lain yang dibuat pada masa Raja Bendahara Ismail menerima alat kebesaran diraja hendaklah disahkan.
 4. Kuasa yang diberikan kepada Orang Kaya Menteri ke atas Larut oleh Al-Marhum Sultan hendaklah disahkan.
 5. Semua hasil negeri hendaklah dikutip dan semua perlantikan hendaklah dibuat atas nama Sultan.
 6. Sultan menerima dan menyediakan sebuah kediaman yang sesuai untuk seorang pegawai British yang dinamakan Residen. Pegawai ini akan ditauliahkan ke istana Sultan, dan nasihatnya mestilah diminta dan diambil tindakan atas semua persoalan selain yang menyentuh agama Islam dan adat istiadat orang Melayu.
 7. Seorang Penolong Residen, iaitu seorang Pegawai British yang bertindak di bawah Residen Perak, dengan kuasa yang serupa dan tertakluk hanya kepada Residen tersebut hendaklah ditempatkan di istana Gabenor Larut.
 8. Pembiayaan untuk Residen-Residen ini dan Perjawatan mereka hendaklah ditentukan oleh Kerajaan Negeri-Negeri Selat dan menjadi tanggungjawab pertama daripada hasil Negeri Perak.
 9. Peruntukan diraja yang mengawal selia pendapatan yang akan diterima oleh Sultan, Bendahara, Menteri, dan Pegawai lain hendaklah menjadi tanggungan seterusnya daripada hasil tersebut.
 10. Pemungutan dan pengawalan segala hasil dan pentadbiran am negeri dikawal selia di bawah nasihat Residen-residen ini.
 11. Persetiaan di mana Pulau Dinding dan pulau-pulau Pangkor telah diserahkan kepada Great Britain telah tersalah faham, dan dengan yang demikian, maka perlulah diselaraskan semula supaya dapat dikuatkuasakan tujuan sebenar para penggubal Persetiaan itu, dan dengan ini maka diisytiharkan bahawa sempadan wilayah yang diserahkan itu hendaklah diperbetulkan seperti berikut: Dari Bukit Segari, seperti yang tertera dalam Lembaran Carta No. 1 Selat Melaka, yang salinannya dilampirkan, dengan bertanda A, merentas lurus hingga kelaut, kemudiannya di sepanjang [antai laut ke selatan, ke Pulau Katta di sebelah Barat, dan dari Pulau Katta merentang ketimur laut kira-kira sepanjang lima batu, dan kemudiannya ke utara, iaitu ke Bukit Segari.
 12. Bahawa legih selatan Sungai Krian, iaitu bahagian kawasan yang salirannya masuk ke sungai itu dari selatan diisytiharkan sebagai Wilayah British, sebagai membetulkan Sempadan Province Wellesley (Seberang Perai). Sempadan itu hendaklah ditandakan oleh Pesuruhjaya, seorang yang dinamakan oleh Kerajaan Negeri-Negeri Selat, dan seorang lagi dinamakan oleh Sultan Perak.
 13. Bahawa apabila keadaan kacau-bilau sekarang ini sudah terhenti di Negeri Perak dan keamanan dan ketenteraman telah kembali pulih dalam kalangan puak-puak yang berbalah di Negeri itu, maka langkah-langkah segara di bawah kawalan dan seliaan seorang atau lebih daripada seorang Pegawai British hendaklah dilaksanakan bagi memulihkan sejauh mana yang boleh dilakukan kerja-kerja perlombongan dan pemilikan alat jentera, dll., seperti keadaan sebelum berlaku kacau-bilau, serta bagi menguruskan pembayaran pampasan kerana kerosakan, dan keputusan pegawai atau pegawai-pegawai itu dalam hal sedemikian adalah muktamad.
 14. Menteri Larut berjanji mengaku sebagai hutangnya kepada Kerajaan Negeri-Negeri Selat untuk segala caj dan perbelanjaan yang ditanggung atas penyiasatan ini, dan juga atas caj dan perbelanjaan yang ditanggung oleh Tanah Jajahan Negeri-Negeri Selat dan Great Britain dalam usaha mereka bagi mewujudkan ketenteraan di Negeri Perak dan keselamatan perdagangan.

Kesan Perjanjian Pangkor

Perjanjian ini mengandungi 14 perkara dan yang paling penting yang mana ia cukup berkaitan dengan perlantikan Residen di negeri Perak. Dalam peruntukan ini, Residen diberi kuasa penuh ke atas pemungutan dan pengawalan hasil eksport, niaga, cukai dan juga pentadbiran negeri kecuali berkaitan dengan agama dan adat-adat orang Melayu.

Namun begitu, Raja Ismail tidak mengiktiraf perjanjian tersebut walaupun Raja Abdullah telah diiktiraf oleh pihak Inggeris sebagai sultan dan Sir James W.W. Birch telah menjadi Residen Inggeris yang pertama di Perak.

Berikutan dengan perjanjian ini, pihak Inggeris terus terlibat secara langsung dalam urusan pentadbiran di dalam negeri Melayu. Campur tangan Residen Inggeris kemudian telah menimbulkan rasa tidak senang di kalangan orang Melayu.

Golongan istana terutamanya mereka yang tidak senang apabila kuasa mereka telah hilang sedikit demi sedikit sehingga menyebabkan orang Melayu di Perak mula bertindak memerangi pihak Inggeris.

Orang-orang Melayu mula berpakat untuk membunuh J.W.W. Birch. Pembunuhan tersebut dilakukan dalam tahun 1875 di Pasir Salak. Anda boleh rujuk artikel Perincian Kisah Detik Terakhir JWW Birch Bernafas.

Perjanjian Pangkor

Banyak pihak yang semuanya orang Perak yang terlibat dalam pembunuhan Birch telah ditangkap dan dihukum bunuh. Antaranya Dato Maharaja Lela, Datuk Sagor, Si Puntum, Pandak Endut, Laksamana Mohamad Amin, Ngah Ibrahim dan lain-lain. Sultan Abdullah pula dibuang negeri ke Pulau Seychelles.

Dengan kejayaan membantutkan penentangan Melayu, akhirnya pihak Inggeris berjaya mengukuhkan kedudukannya di Perak dan kemudiannya membuka lebih banyak lombong bijih timah di Perak dan ladang-ladang getah.

Lantas kemudian, negeri Perak bersama-sama dengan Negeri Sembilan, negeri Selangor dan negeri Pahang kemudiannya dikenali sebagai Negeri-Negeri Melayu Bersekutu.

Anda dijemput untuk like facebook page rasmi orangperak.com

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here