Peristiwa Serangan Gajah Di Teluk Intan, Perak Pada 1894

  Related

  Benarkah Jasad J.W.W. Birch Sudah Dipindahkan Dari Jiratnya Di Pasir Salak?

  Benarkah dakwaan tentang jasad Birch sudah dibawa keluar dan hanya tinggal pakaian beliau sahaja di sana dan ada juga dakwaan tentang pihak Inggeris membawa helikopter bagi tujuan memindahkan jasad Birch itu.

  Gunung Matsurat, Gunung Warisan Kinta

  Mengikut cerita tetua, pada zaman dahulu Gunung Matsurat adalah merupakan 'istana purba' yang didiami oleh Raja dan Permaisurinya. Hendak dijadikan cerita, mereka mengadakan majlis keraian di dalam 'istana purba' ini, maka bergegak gempitala suasananya. Secara tiba-tiba Sang Kelembai telah datang dan dipercayai terganggu dek suasana yang hingar-bingar di dalam 'istana purba' ini, menyebabkannya telah menyumpah segala yang berada di dalam gunung ini menjadi batu termasuk Raja dan Permaisurinya.

  Gunung Cheroh, Gunung Sejarah Kinta

  Ketika dalam pelayaran, mereka mengalami sesuatu yang aneh apabila melalui kawasan pergunungan batu kapur di Gunung Cheroh, hendak dijadikan cerita kapal yang dinaiki mereka tidak dapat meneruskan pelayaran apabila sampai di kaki Gunung Cheroh kerana laluan yang sempit dan tidak dalam.

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh

  Masjid Warisan Al-Khairiah, Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh terletak di dalam Mukim Ulu Kinta, Daerah Kinta, Perak.

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang Pertama

  Toh Changkat Rembiah, Panglima Kinta SABD ke 3 dan Panglima Kinta SABD Pasak Kepayang yang pertama dalam sistem penggiliran jawatan Panglima Kinta SABD.

  Share

  Tiga gerabak kereta api yang menuju ke Teluk Intan yang dahulunya dikenali sebagai Teluk Anson dari Tapah Road tergelincir selepas dirempuh oleh gajah jantan yang mengamuk. Peristiwa hitam ini berlaku pada sebelum kemerdekaan negara lagi, sewaktu negara kita sering diganggu penjajah dan ancaman komunis yang menuntut hak untuk memerintah negara melalui kekerasan, paksaan dan kekejaman.

  gajah mati

  Sistem perkhidmatan kereta api yang kini dikendalikan Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) pernah beberapa kali melalui serangan luar jangkaan seperti ini yang mengakibatkan kematian dan kerosakan. Serangan luar jangkaan yang dimaksudkan adalah sekumpulan gajah jantan yang mengamuk dengan menyerang kereta api yang meluncur laju di landasan. Dikatakan, serangan berlaku kerana kejadian 115 tahun dahulu lagi dimana ada anak gajah tersebut yang pernah dilanggar kereta api dikawasan yang sama dan gajah-gajah tersebut mahu membalas dendam.

  gajah mati

  Peristiwa serangan gajah itu kekal dalam ingatan sejarah KTMB hingga sekarang dan juga sejarah negara amnya kerana membabitkan perjalanan kereta api penumpang dari Ipoh, Perak menuju ke Kuala Lumpur. Peristiwa serangan gajah di Teluk Intan itu berlaku pada 17 September 1894 ketika kereta api wap yang membawa tiga gerabak penumpang yang kebanyakannya terdiri daripada saudagar serta tauke lombong yang baru pulang meninjau beberapa lokasi perlombongan di Perak.

  gajah mati

  Sebaik sahaja tiba di Teluk Anson yang kini dikenali sebagai Teluk Intan, kereta api yang dipandu seorang warga Inggeris itu diserang sekawan gajah jantan yang sememangnya menunggu di situ lalu merempuhnya secara berdepan. Kejadian itu berlaku pada waktu senja diantara jam 5 hingga 7 petang dan tempat kejadian juga memang gelap kerana terletak di kawasan hutan. Sememangnya diketahui yang gajah amat sensitif akan bunyi bising dan lampu yang cerah. Kereta api berkuasa wap dipandu laju antara 60 km ke 80 km sejam dan ia dianggap laju bagi keupayaan enjin kelas wap. Akibat rempuhan yang kuat secara berdepan, gajah jantan itu mati di tempat kejadian.

  tengkorak gajah mati

  Tengkorak kepala gajah jantan itu kini disimpan di Muzium Taiping, Perak dan tulang pahanya disimpan di muzium KTMB manakala gadingnya difahamkan dibawa ke England. Tulang paha gajah jantan itu setinggi kira-kira hampir semeter itu masih disimpan elok dan dipamerkan di ruang legar mini muzium KTMB di ibu Pejabat KTMB, Kuala Lumpur. Pengunjung boleh datang dan melihat sendiri tulang itu serta mendapat maklumat ringkas mengenai kejadian yang diceritakan ini.

  Freddie Aziz Jasbindar
  Freddie Aziz Jasbindar
  Pengasas orangperak.com dan pencinta sejarah tempatan negeri Perak.